Обратно към категорията

Традиционният събор на село Мамарчево – бляскав, весел, колоритен

Добавено на: 23.09.2019 10:16
   

Тази година традиционният събор на село Мамарчево се падна само ден преде един от най-големите национални български празници – обявяването на независимостта на България – 22 септември. И така в хладната есенна вечер мамарчевци и множеството гости от други населени места, имаха двоен повод за празник. А те наистина умеят да празнуват.

Доказаха за пореден път, че празниците в това село са сред най-многолюдните и веселите. Гости в празничната вечер бяха общинският кмет Христо Христов, секретарят на общината Мария Чанева, общински съветници, кметове и кметски наместници на съседните населени места.

Кметът на общината поздрави с двата празника множеството жители и гости, събрали се на площада за поредна година, пожела им все така да пазят традициите и да се завръщат в родното село и да се веселят все така от сърце.

Кметът на селото Марчо Добрев също се обърна към всички с поздрав за празниците и не пропусна да благодаря на благородните и щедри дарители, без които този хубав празник не би бил факт. А именно: кметът на община Болярово Христо Христов, Милена и Велко Велеви, мандра „Арачиеви“ – село Кирилово, земеделският производител Георги Христов. Благодари и на невероятните изпълнителки Жечка Сланинкова и Ирен Станкова, които за поредна година, заедно с оркестър „Странджа“ се постараха да направят този празник незабравим.

Общинският кмет поведе първото хоро. Часове наред се виеха хората на площада на селото, чуваха се смехове и всички се радваха,че са отново заедно и се веселяха.

Тази година отново имаше и друга изненада – нестинарски танци. Иван Георгиев от село Българи, наследствен нестинар, очарова множеството гости с танца си в жаравата, носещ магията на мистичното и оставящ незабравим спомен. Мамарчево е едно то селата, които продължават дългогодишната традиция да включват тези традиционни странджански нестинарски танци в своята ежегодна програма. През тази година тук единствено нестинарските танци бяха част от празника. Похвална инициатива!

След нестинарския танц, хората на площада продължиха с още повече настроение, а кулминацията все още предстоеше. А тя беше великолепна многоцветна заря, която обагри нощното небе и очарова всички с многообразието и продължителността си! Отново един незабравим празник на Мамарчево, продължил в дългите нощни часове! Дано винаги го има и е все така красив уникален и блестящ! Защото мамарчевци го заслужават!

Лора Величкова, пресцентър на Община Болярово


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!