Обратно към категорията

С трансграничен проект Община Тунджа облагородява района около НАР "Кабиле", изгражда фермерско тържище и зарядни станции за електромобили

Добавено на: 04.08.2023 09:21
   

Община Тунджа и партньорите от турския град Енез подготвиха концепции за реализация на нови два проекта, насочени към подобряване на инфраструктурата и популяризиране на туристически дестинации.

Кметът на Община Тунджа Георги Георгиев и ресорният зам.-кмет Светозар Грозев представиха подробности около трансграничен проект.

Той касае дейности около село Кабиле. Предвидено е облагородяване на районите около археологическия резерват "Тракийски и античен град Кабиле" и манастира край селото, както и изграждането на фермерско тържище и на зарядни станции за електромобили край магистрала "Тракия" в района.

Идеята е, чрез тържището местните земеделски производители да предлагат и реализират по-лесно своята продукция. За целта е предвидено цялостно изграждане и благоустрояване на терена, монтиране на павилиони, изграждане на велоалеи и тротоари от с. Кабиле до тържището. Соларно осветление ще бъде монтирано по алеята от селото до близкия манастир, както и на паркинга пред него, каза кметът Георги Георгиев.

Очаква се финансиране по програмата ИНТЕРРЕГ ИПП България – Турция 2021-2027 г.

Двете общини са кандидатствали по Първата покана за набиране на проектни идеи по Териториалната стратегия в рамките на програмата, като водеща е Тунджа.

Община Енес планира облогородяване в района на стара Византийска крепост. Там ще бъде рекламиран археологическия резерват край Кабиле, а около него съответно – културно-историческия обект в Турция, посочи заместник-кметът Светозар Грозев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!