Обратно към категорията

Транспортната криза в област Ямбол е към края си (обзор)

Добавено на: 07.03.2020 12:55
   

Трупаните през годините проблеми с обществения транспорт в област Ямбол ескалираха през 2020.

Ямболските фирми не изпълняват курсове към Сливен и Тополовград. Това е факт от 18 февруари 2020. По същото време превозвачи, изпълняващи междуселски линии в община Тунджа поискаха съкращаване на курсове и компенсации от администрацията, заради загуби от липса на пътници и заплашиха да спрат транспорта. Последваха остри реакции от кметове на населени места.

Изненадващо за съвремието ни, само за две седмици, решенията дойдоха след множество срещи за обсъждане на проблемите между институциите и превозвачите.

Проблемът със Сливенската линия започва преди 3 години, когато изтича договора на превозвачите с община Ямбол. Това споделиха източници на 999. Следват допустимите две спешни мерки по една година от Областния управител. Оказва се, че ямболските автобуси са пътували 1 година без законнно маршрутно разписание. По техните думи – правят го заради хората. Но един от превозвачите получи глоба за нарушението и курсовете бяха отменени. Останаха само сливенските фирми. Курсовете бяха намалени наполовина.


От община Ямбол спешно обявиха обществена поръчка през януари 2020 г., както бяха обещали месец по-рано. В края на февруари отвориха офертите и избраха изпълнител. Следват законови срокове за обжалване и документални процедури.
От там дойде и добрата новина:
Курсовете към Сливен от ямболските превозвачи може да бъдат възстановени до месец, през април 2020.

От тази ситуация не спечелиха сливенските превозвачи, противно на очакванията им. Те се оплакват от отлив на пътници, но са солидарни с колегите си от Ямбол, които няколко години са работили в кризисни условия. Заради рязката промяна, пътуващите между двата града реорганизираха транспорта си, избягвайки обществения.

Не по-малка беше кризата с транспорта в община Тунджа. Превозвачите поискаха драстични промени в разписанията си, заради липса на пътници. И там напрежението ескалира след като преди година Ямболската община се отказа от квотите си за обществен транспорт между селата и те бяха прехвърлени към община Тунджа. Те пък се оказаха неподготвени финансово, защото бюджетът беше гласуван, а линиите се изпълняваха в условията на „спешна мярка“.
Година по-късно, без компенсации за загубите си, превозвачите поискаха съкращаване на курсове.

Жителите в Тунджа се възпротивиха, чрез своите кметове. Последваха докладни, срещи и разговори. Междувременно на 1 март изтичаше договорът за изпълнение на линиите и имаше опасност селата да останат без транспорт. Това не се случи. Автобусите продължиха да пътуват.


Автобусните фирми проведоха редица срещи с администрацията на Тунджа, за да се намери компромисно решение. Постигнаха го в рамките на две седмици.
Споразумяха се някои курсове да бъдат слети с променени часове, а други да бъдат отменени. Вече е изготвена и схемата за дофинансиране на превозвачите с бюджетни средства на община Тунджа, която не е сред държавно дотираните в това направление.


Следва документалното оформяне на промените в анекс към договора и съгласуване с община Ямбол. Те трябва да дадат съгласие за ползване на спирките в рамките на града.
(Припомняме, че и с това имаше проблем преди година. Автобусите бяха принудени да ползват обходни маршрути и да спират единствено на Автогара – Ямбол)

След това Областният управител се очаква да свика заседание на „Областна транспортна комисия“, където да се утвърдят промените. Целият процес може да се случи в рамките на няколко дни, за което всички имат воля, стана ясно от разговорите на 999 с тях.

От община Тунджа са готови с обществената поръчка за междуселския транспорт, която се очаква да бъде обявена в началото на май.

В заключение може да кажем, че когато интересите на гражданите са над политическите, властите могат да действат бързо, разумно и координирано.

(Очаквайте продължение на темата. От ваши сигнали знаем, че необяснимо и внезапно са отменени курсове към други градове в областта)

Екип 999
Снимката е илюстративна


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!