Обратно към категорията

Три знакови скулптури за Ямбол се връщат за нов живот

Добавено на: 28.01.2021 13:37
   

Три, считани за безвъзвратно изчезнали знакови за жителите на Ямбол  бронзови скулптури ще бъдат върнати към нов живот в най-скоро време, съобщи кметът на общината Валентин Ревански, цитиран от Monitor.bg.

Неотдавна в склад на мястото на някогашния екарисаж е била намерена творбата „Перо“ на Димо Бояджиев, която преди години е красяла пространството пред окръжната тогава библиотека. Скоро след това при разчистване на пространство в съседство с музея на бойната слава работници попаднали на още две произведения:“Птици“ от Иван Икилиев и „Совалка“ на Тодор Ялъмов, които били вписани като изчезнали по време на проточилия се ремонт по улица „Раковски“.

Тези три работи са в сравнително добро състояние, нуждаят се от козметични ремонти и възнамеряваме веднага след като бъде приет бюджетът на общината да потърсим възможност да ги експонираме на местата, където ги помнят ямболлии или в съседство, коментира заместник- кметът Енчо Керязов. За определяне на местата е сформирана специална комисия от специалисти и общественици, сред тях е и директорът на художествената галерия „Жорж Папазов“, скулпторът Петко Йорданов“.

В ход са разговори със синовете на още един, знаков за Ямбол майстор на пластиката Димитър Бойчев /1924-1993/, архитектите Антон и Тодор Бойчеви за възстановяването на неговата работа „Диана с кучето“, която е била натрошена на части от крадци на скрап през зимата на 2006-а година.

Богинята, символ на Ямбол е била изваяна от близо 4 т метал през 1971 година и тогава е била монтирана на висок пиедестал на един от входовете за града, тя е похитена през нощта на 23 февруари 2006-а и по истинско стечение на обстоятелствата е намерена при опит да бъде продадена в пункт за цветни метали край Казанлък. Крадците са използвали най-вероятно кран, за да смъкнат тежките парчета и да ги напъхат в бус, припомнят си случая местни криминалисти.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански припомня, че е имало един опит за възстановяването на произведението, взето било решение дори от общинския съвет, по силата на който емблематичната фигура трябвало да бъде сглобена през 2008-а, но по неизвестни причини това не се е случило.

Авторските права принадлежат на синовете на Бойчев, които са успели да съхранят варварски отрязаните части. В разговор по телефона арх. Антон Бойчев изрази надежда, че нее далеч денят, в който богинята – ловджийка, половин век след първоначалното си „раждане“ отново ще „оживее“.

При създаването й Димитър Бойчев е направил 4 копия на богинята: едното е запазено край Ловния дом в Ямбол, едно е отпътувало за Франция, а едно е било откарано в ловна резиденция на някогашния Първи Тодор Живков край град Тервел.

По думите на собственика на ловното стопанство второто копие Живков подари на някогашния генерален секретар на Френската компартия Жорж Марше, който останал възхитен от майсторската работа на проф. Димитър Бойчев.

Междувременно арх. Антон Бойчев със свои средства е финансирал отливането на над 10, останали само в гипс произведения на баща си, като се надява те да бъдат показани в една ретроспективна юбилейна, за 100-годишнината от рождението му изложба в Ямбол.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!