Обратно към категорията

Трифон Зарезан в най-стария квартал на Ямбол

Добавено на: 02.02.2020 10:02
   

С изпълняване на ритуала за зарязване на лозите, вчера, 1 февруари 2020 г., ямболското читалище “Пробуда” организира отбелязването на празника на лозарите, винарите и кръчмарите, отдадена бе почит на техния покровител Св. Трифон.

Тържеството започна още пред читалището, където се изви хоро, после десетки каргонци тръгнаха, начело с празничната музика, към дома на тазгодишния Цар на лозята Костадин Коналиев, за да станат съпричастни към стародавната традиция.

Мисията на читалище “Пробуда” е да съхранява за поколенията народната празнично-обредна традиция, в която първият пролетен празник е Трифон Зарезан. От край време на 1 февруари се събират хора, които благославят труда на всички лозари, защото още от древността виното е напитка на боговете, бе отбелязано в началото на празника.

Три пъти Царят на лозята се прекръсти към изгряващото слънце, разрови с косера пръстта около лозата, поля я с руйно вино, направи поклон към четирите посоки на света , за да е защитена тя отвсякъде. Захрани с погача корените й, поръси ги с пепел, поля ги с вода и ги прикади с тамян, за да ги предпазят от лоши очи и болести. Царят Костадин Коналиев ритуално отряза три пръчки от лозата, сви с червен конец царския венец за новия Цар Трифон. Костадин Коналиев благослови лозята, след което сложи “короната” на главата на новия Цар – Енчо Кенаров. Предаде му иконата с пожелания Света Богородица и Св. Трифон да пазят него и семейството му, лозата и реколтата му. Да налее вино и ракия за чудо и приказ и догодина да покани всички на същия празничен ден да споделят радостта му. И двамата ритуално отпиха вино от бъклицата.

Певците от Мъжката група за народни песни и Женската вокална група при читалището поздравиха своите съкварталци с изпълненията си. Всички опитаха от виното на новия и стария цар на виното. Изви се празнично хоро на площадчето пред дома на винения цар.

в. Делник


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!