Обратно към категорията

Цветан Казанджиев със самостоятелна изложба в Градската художествена галерия във Варна

Добавено на: 12.02.2020 12:00
   

Ямболският творец Цветан Казанджиев, един от утвърдените български автори от последните десетилетия, откри в Градската художествена галерия – Варна своя самостоятелна изложба. Под мотото „Фрагменти“ той е подбрал колекция от свои работи живопис, акварел, рисунка и графика, с които ценителите могат да проследят най-новите посоки в неговото многолико творчество. Изложбата е реализация на наградата на Варненската градска галерия, която художникът получи през 2019 г. на Второто триенале “Духът на акварела”, което се проведе във Варна.

Изложбата ще открие изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Градската галерия.

Изложбата на Цветан Казанджиев в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна ще остане експонирана до 5 март.

„Фрагменти“ ми хрумна като работно заглавие – признава художникът, – не е точно конкретика, а една имагинерна структура, която аз въплъщавам в моите творби. За мен това е невидимата нишка към същността на изобразеното. Нося няколко цикъла в различни техники, а три от акварелите представям тук специално – с тях съм участвал в международни изложби и биеналета по света и искам да ги покажа сега на варненската публика. Включил съм работи от цикъла „Звезда“, по който работя вече три години, избрах едни от дълбоките като структура и гама работи. Умишлено ги донесох, защото – нека открехна една завеса – черният цвят ми е любим. Тук са и кръговете с 40 см диаметър – тондо формат – които са трудни за работа, но са добро предизвикателство за мен.
Аз не робувам на моди и правила – идва ми нещо в главата, премислям го, постоява малко, узрява и тогава го прилагам върху хартията, платното или металната плоча за графиките. Преценявам всяка една идея, журирам я през сетивата си. Много съм дисциплиниран като художник, никога не съм си позволявал да правя нещо случайно или на парче. Всичко, което е излязло от моята ръка, от моята мисъл, е с подчертан знак, с подчертан подтекст, с вкус – по моите критерии. Не робувам и на стилистики.
Дори заглавията на работите ми са имагинерни – не съм разточителен в думите. Звездата е моята тема от последните години – това е посока, всеобхватна тема, стига човек да може да достигне до същността на понятието.
В маслената живопис върху платно включвам стойности от бялото до черното, до нюанса, до сивото, с много малко пестелив цвят. Повече цвят влагам в графиката, а в живописта предпочитам монохромните решения – примерно три вида червено с едно черно. Не обичам папагалската шарена живопис. Мен така ме е възпитал животът в изкуството – колкото нещо е по-пестеливо, по-премерено, по-изтънчено направено и по-просто, толкова е по-добро.“

Източник: в. "Делник"


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!