Обратно към категорията

Ученици от ПТГ „Иван Райнов” представят изложба „Метални трансформации: Когато техниката среща изкуството“

Добавено на: 09.06.2023 16:11
   

Изложбата „Метални трансформации: Когато техниката среща изкуството” на ПТГ „Иван Райнов” ще бъде открита на 13 юни от 16:00 ч. в зала Безистен по случай тазгодишния празник на училището и Деня на Ямбол. Експозицията включва фигури, композиции, пана, арт инсталации изработени от алуминий, мед и стомана. Те са дело на ученици от гимназията и са направени чрез заваряване по методите на ръчно електродъгово заваряване /МИГ\MАГ/, което същевременно е част и от професионалната им подготовка. Целта на изложбата е от една страна да покаже, че техниката и изкуството могат да вървят ръка за ръка и че всяка професия може да е свързана и с творчески процес.

В случая учениците, в хода на практическите си занятия, са проявили и творческите си заложби. От друга страна посланието на изложбата е за повече грижа към опазването на околната среда. За много от предметите са използвани метални отпадъци, които чрез изкуството и техниката се трансформират в арт инсталации и получават нов живот. Голяма част от творбите, показани в изложбата, са представяли ПТГ „Иван Райнов” на Националните състезания „Най- добър млад заварчик”. Като участник в надпреварата, тази година екипът на гимназията проектира и изработи заварена художествена композиция (ЗХК), която представлява земното кълбо, обхванато символично от двама човека, показващи загрижеността на хората към планетата Земя. Тя бе отличена с престижното трето място в страната и е номинирана с представяне на нейна фотография в изложба на световен форум под егидата на ООН за устойчиво развитие, който ще се проведе в Сингапур.

Предметите, включени в настоящата изложба, са изработени в продължение на една учебна година в часове по заваряване и в клубовете по занимания по интереси. Техни автори са ученици от 10Б клас, специалност „Мехатроника” и ученици от 9Б и 11А клас, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Учителите, които стоят зад успеха на младите специалисти и ги насочват как да работят са инж. Красимир Дочев, инж. Николай Колев и инж. Даниела Демирева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!