Обратно към категорията

Управителят на "верея хим": "това, което ще правим, по нищо не се различава от това, което правим досега."

   

Imageаудио

Минути преди началото на срещата на ръководството и персонала на "Верея хим" Ямбол с представители на местната власт, институциите и гражданството, управителят на фирмата Веско Цветков даде специално интервю за слушателите на РАДИО 999 в предаването "Градът говори"

Сред водещите новини /по долу/ публикуваме и пълен запис от общественото обсъждане на проекта на "Верея хим" в НТС Ямбол.

 

- Кое предизвика тази среща с обществеността на Ямбол?

Широкият интерес към изграждането от нас на допълнителен резервоар предизвика тази среща. Тя беше предизвикана и по желание на Областния управител. Изпратили сме 37 покани до всички общини, областната управа, институции и организации, които осъществяват контрол върху нашата дейност, и се надявам техни представители да присъстват на срещата днес. Вярвам, че ще дойдат и много граждани, за да зададат въпроси за всичко, което ги интересува относно дейността наВерея хим“. Останахме с впечатление, че не всичко е било разбрано от нашето предложение за разширяване на дейността ни тук в Ямбол.
 

 

- Откога „Верея хим“ осъществява дейност в Ямбол?

През 2003 г. в едно сътрудничество между предишния ползвател на площадката започна складирането и пълначната работа на хлор и доставянето им до всички ВиК дружества в страната. През 2007 година придобихме собствеността на площадката и може да се каже, че от 2008 г. нашата дейност се осъществява тук в този си вид.

- Сигурно Вашата дейност е придружена с много разрешителни. От кого са подписани?

Дейността се контролира по ЗООС и министъра на околната среда е еднолично преценява дали и къде да разреши дейността след широко допитване до обществеността в района. Такова допитване е направено през 2008 и през 2009 есента ни бе дадено разрешение с 43 изисквания, които ние досега успешно изпълняваме.

- Какво беше становището тогава на Областната управа?

Отрицателно беше становището й във връзка с разработката на една симулация, но по-късно Министреството ни даде възможност да представим новата си разработка и после получихме разрешителното.

- Всяка година ли Ви проверяват и какви са резултатите от проверките?

Всяка година ни проверяват и всички проверки са с положителни становища за дейността ни. В края на месец март очакваме поредната проверка. Това е именно целта на днешната среща – да докажем, че да, ние сме потенциално опасни, но са взети всички мерки, спазили сме всички изисквания за безопасност при работа и за населението и за работещите при нас хора. А работещите при нас ще станат близо 150 души, ако се осъществят плановете ни...
 
Никой досега не беше притеснен от дейността ни тук. И нашата цел е хората да разберат, че ние разширяваме дейността си, но това, което ще правим по нищо не се различава от това, което правехме досега.

 

Галина Чорбаджийска

 

Снимка: Величко Димитров - кореспондент на БТА

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!