Обратно към категорията

Успешно приключи реставрацията на картини от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов" – Ямбол"

Добавено на: 30.05.2023 14:22
   

Успешно приключи работата по Проект „Реставрация на произведения върху хартия от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов" – Ямбол", спечелен от Художествена галерия „Жорж Папазов" – Ямбол и финансиран от Министерство на културата.

Стойността на проекта е 19 940 лв. и неговата цел беше да се извърши необходимата реставрация на 40 броя творби върху хартия от отдел „Графика" и отдел „Живопис" от фонда на ХГ „Жорж Папазов", Ямбол. Сред избраните произведения са творби на художниците Владимир Димитров-Майстора, Борис Ангелушев, Дечко Узунов, Марко Бехар, Невена Трънкова и др.

Тъй като галерията няма реставратор на щат, за целта се обърнахме за съдействие към едни от най-добрите реставратори на хартия в България: Фанчи Атанасова (вписана в Регистър на лицата по чл. 165, ал. 1 от Закона за културното наследство) и Ирена Герасимова, реставратори в Национална галерия, София.

Дейностите по проекта бяха извършени от ноември 2022 до май 2023 г. и включваха: дезинфекция, демонтаж на паспартута, отстраняване на замърсявания, отстраняване следи от тиксо, възстановка на липсващи части, залепване на скъсаните места, неутрализация, ретуширане, изправяне на деформации. Докато течеше целият процес на реставрация и консервация на произведенията, се водеше и необходимата писмена и фотодокументация.

Чрез изпълнение на тези операции се удължи живота на всяко от реставрираните произведения и те ще бъдат достъпни за изследване от специалисти и ще могат да бъдат отново включвани в експозиции.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!