Обратно към категорията

Валентин Ревански дари месечната си заплата в подкрепа на българската ваксина срещу Ковид-19

Добавено на: 30.03.2021 11:23
   

Институтът по микробиология към БАН, който разработва българска ваксина срещу Ковид-19, набира средства за предклинични експерименти на прототипа на ваксината. Началото на дарителската кампания бе обявено на 22 февруари на сайта на Института по микробиология "Стефан Ангелов". Кметът на Ямбол Валентин Ревански  получи призив за подкрепа на кампанията от наши съграждани и този месец той дари своята заплата в помощ на тази кауза.

"Всеки, който желае, може да подкрепи българския проект и работата на нашите учени. Считам, че както в миналото, така и в наши дни те са доказали своя значителен принос към световната наука. За съжаление, средствата, с които разполагат, не са достатъчни и българските учени имат нужда от допълнителна финансова подкрепа", подчерта Валентин Ревански.

В поканата, отправена от Института и публикувана на техния сайт, е посочено, че о т месец май 2020 г. екип от лаборатория „Експериментална имунология“ към Институт по микробиология – БАН, в колаборация с екипи от Медицински университет- София и   The Department of Chemistry   -   University College London,   разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу   SARS-CoV-2 , причиняващ световна пандемия.  Проектът е финансиран от Институт "Пастьор" – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.

"Следващите стъпки, стартиращи предклиничните експерименти, обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект", допълват още от екипа на института.

http://microbio.bas.bg/wordpress/index.php/darenia/?fbclid=IwAR1_MjOwD9-_-SK78PiDTZx4j8j2GJlUsiXmNBcniSiA6KoJm3pSlZ5YLkg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!