Обратно към категорията

Военнослужещ от Авиобаза „Безмер“ извади Светия кръст от водите на Тунджа в Ямбол (Снимки + Видео)

Добавено на: 06.01.2021 16:19
   

Тази година Богоявленскиитуал в Ямбол се проведе по специална програма поради епидемиологичната обстановка.

В 8:00 часа Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“, на която присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, неговият заместник Михаил Керемидчиев, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и общински съветници.

Отец Стоян от храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в Ямбол отслужи тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена от 10:00 часа в Авиобаза „Безмер“. Ритуалът се проведе при закрити врати за граждани. Присъстваха кметът и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов, областният управител на област Ямбол, Димитър Иванов, председателят на Общински съвет – Ямбол, общински съветници, командири на военни формирования в Гарнизон Ямбол.

В 11:30 часа архимандрит Димитрий хвърли Светия кръст в Тунджа в от градинския мост до Минералната баня в Ямбол. Петнадесетима мъже скочиха в студените в студените води на реката. Тони Славов, 24-годишен военнослужещ от Авиобаза „Безмер“, извади Светия кръст. Той получи награда и благодарност от кмета на Ямбол, както и подарък кръст и благословия от архимандрит Димитрий.

Валентин Ревански благодари на всички мъже, които скочиха за кръста, заслужиха здраве за себе си и Божието благоволение за Ямбол. След това поздрави ямболци: „На първо място искам да честитя на всички наши съграждани един от най-големите православни християнски празници - Богоявление. Честит имен ден и на тези, които празнуват днес. От сърце им пожелавам да бъдат живи и здрави и с гордост да носят името си. И тази година, въпреки трудните условия, отбелязахме Богоявление и доказахме единството на българската нация. Благодаря на всички, които се включиха в изваждането на Светия кръст от водите на Тунджа. Те показаха отново силата християнската вяра, българския дух и любовта към традициите. Пожелавам на всички да бъдат здрави, да бъдат единни както в добро, така и в изпитания! Нека пренесем уроците и поуките от изминалата година през новата 2021 г. Честит празник!“

               

                                                                                                                                                       


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!