Обратно към категорията

Все повече жени, непълнолетни и чужденци са извършители на престъпления в област Ямбол

Добавено на: 20.02.2024 09:14
   

По-малко регистрирани престъпления през 2023 г. отчита Областна дирекция на МВР-Ямбол в сравнение с 2022 г. За сметка на това извършителите жени, непълнолетни и чужденци са се увеличили.

1484 са регистрираните престъпления през 2023 г., докато през предходната година са били 1525. Разкриваемостта е 66,51 %. През миналата година са разкрити извършителите на общо 987 престъпления, от които 252 са извършени в предишни периоди.

От заловените 818 извършители, 118 са жени, 85 са на възраст 14-17 години, 225 са чужденци.

След кражбите и умишленото повреждане на чуждо имущество, се нареждат управлението на моторни превозни средства след употреба на алкохол, притежанието на наркотици, принудата и нанасянето на телесни повреди.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев изрази удовлетвореност от отчетените резултати за дейността на ОДМВР – Ямбол, които показват постигнато добро институционално взаимодействие между полицейските органи, прокуратурата, съда и местната власт. Той отбеляза, че при динамиката и структурата на престъпността в региона се отчита намаление на нивото на регистрираната престъпност, като в същото време е повишена разкриваемостта с около 5 пункта. Видно от резултатите е намерената правилна формула за работа и развитие на превантивната дейност. Главният секретар на МВР очерта направленията на дейност през настоящата година, залегнали и като приоритет на ръководството на МВР  - пътната безопасност, домашното насилие, противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества.

В рамките на извършения годишен анализ, директорът на ОДМВР – Ямбол старши комисар Иван Русев изведе основните задачи пред областната дирекция  - подобряване на работата на пътна полиция, снижаване на пътния травматизъм, повишаване на резултатите по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, активни действия по отношение на миграционния натиск. Ст.комисар Русев обърна специално внимание на планираното професионално обучение на състава.

Гости на годишния анализ бяха областният управител, административните ръководители на окръжна и районна прокуратура, председателят на ОС- Ямбол и зам -кметът на община Ямбол. Те също изказаха удовлетвореност от доброто институционално взаимодействие и съвместните усилия за противодействие на престъпността, което води до повишаване нивото на сигурност на гражданите в областта.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!