Обратно към категорията

Втори златен почетен знак за съдия Диана Петкова

Добавено на: 18.07.2021 14:21
   

Съдия Диана Петкова да бъде отличена с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лева. Предложението е на председателя на Административен съд Ямбол Димитринка Стаматова и ще бъде гласувано на предстоящото на 20 юли заседание на Съдийската колегия.

Това ще е вторият златен почетен знак за съдия Диана Петкова. През 2016 г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет я поощри за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Предложение тогава за поощрението бе направено от Георги Колев – председател на Върховния административен съд. Той се мотивира с приноса й като първи председател на Административен съд – Ямбол, за изграждането му като модерна съдебна институция и утвърждаването му като съд – модел.

Диана Петкова е родена на 4 октомври 1956 г. в Ямбол. Завършила е Софийски университет, специалност “Право”.

Трудовата й биография започва като стажант-съдия в Смолян. От 1980 г. до 1986 г. работи като адвокат в Ямбол, от 1986 г. до 1993 г. като съдия в Районен съд. От 1993 г. до 1999 г. е заместник председател на Окръжен съд – Ямбол, а от 1999 г. до 2004 г. е председател на Окръжен съд – Ямбол. През 2006 г. след спечелен конкурс е назначена за председател на Административен съд – Ямбол. В началото на 2012 година Диана Петкова отново спечели доверието на Висшия съдебен съвет със своята Концепция за управление на съда през следващите 5 години и беше назначена втори мандат начело на Административния съд в Ямбол. Притежава най-високия ранг - съдия във ВКС/ВАС.

Като първи председател на Ямболския административен съд Диана Петкова ще остане в историята с това, че успя да осигури дом за Административния съд като под нейно ръководство полуразрушената сграда се превърна в модерно място за работа и лесно достъпно за гражданите. Създавайки перфектни условия за работа и добре мотивиран екип, Диана Петкова превърна съда в първия Административен съд-модел в България. В едно свое интервю по този повод съдия Петкова казва: “Отговорността и усилията да ръководиш съд-модел са огромни, защото който е извървял по-голямата част от пътя към успеха, носи и по-голяма отговорност”.

Стремежът към съвършенство в работата на Административния съд, толериран от Диана Петкова, носи следващото признание – европейската награда “Кристални везни на правосъдието”. За първи път български съд получи този приз на Европейската комисия и Съвета на Европа. Проектът “Всички хора са равни пред закона, но не всички са равни пред езика” е високо оценен от европейското жури, състоящо се от 10 съдии от различни държави, защото е приложим във всички структури на съдебната система, както в България, така и в Европа. По същество този проект  отразява разработените в Административния съд съд правила и планове за работа, “Харта на клиента”, PR-програма, медийна стратегия и други. Диана Петкова беше поканена на официална церемония в Любляна, където получи «Кристалните везни на правосъдието» лично от министъра на правосъдието на Словения, в присъствието на представители на Европейнската комисия, Съвета на Европа и много европейски медии. Пред всички тях тя призова магистратите и съдебните служители от цяла Европа да заговорят на разбираем език. Връщайки се в България, Петкова заяви пред медиите: "Тази награда е голямо признание за неуморните усилия на целия колектив на Административния съд да работи в услуга на гражданите. Всъщност ние представихме достойно България, а това подсилва усещането, че си свършил нещо значимо!  Наградата е много ценна за нас, защото тя ни даде увереност, че вървим в правилната посока”.

И тъй като държи много на това, институцията, която управлява да е максимално прозрачна и разбираема за гражданите, под ръководството на Диана Петкова стартира информационна кампания “Административен съд – Ямбол – какво трябва да знам?”

Упреците към съдебната система приема болезнено, защото много често те са неоснователни. Но признава, че и магистратите допускат грешки и предизвикват основателно гнева на гражданите и медиите.

Безупречната репутация на Диана Петкова и в професионален и в чисто човешки план я прави една от най-уважаваните обществено-значими  личности не само в Ямбол, но и в цялата страна. Вече е решила да се оттегли от съдийството. На 20 юли ще бъде обсъдено и заявлението за освобождаване на Диана Тонева Петкова от заеманата длъжност „съдия“ в Административен съд – Ямбол.   


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!