Обратно към категорията

Възстановяват диги и почистват реки след обилния дъжд в област Ямбол

Добавено на: 20.01.2021 15:44
   

Днес стартираха възстановителните дейности на някой от засегнатите участъци, нарушени и компрометирани след обилните валежи на територията на областта. По искане на областния управител на област Ямбол, ще бъдат възстановени, в най-бърз порядък, компрометирани участъци по поречието на реките Мараш, Касаплийска и Тунджа, от Напоителни системи ЕАД клон средна Тунджа.

Областният управител Димитър Иванов заедно с инж. Стоян Стоянов от Напоителни системи на място се запознаха с хода на работата по възстановяване на нарушените участъци на реките Мараш и Касаплийска в района на село Лозенец, община Стралджа. След обилните валежи река Мараш излезе от коритото си и заля големи площи близост до селото. В резултат на което има няколко подкопани участъка от дигата, до моста на селото. Там специалистите установиха, че няма скъсване, но подкопаната дига, след оттегляне на водата ще бъде извършено подсилване на дигата.

От днес започна възстановяването на скъсаната дига на река Касаплийска. В момента ще се извърши т.нар. „временно възстановяване“, докато спадне нивото на водата в реката. След което ще се направи и същинското възстановяване целостта на дигата със специализирана техника.

В началото на следващата седмица държавното дружество ще започне работа в района на село Тенево, община „Тунджа“ на моста по поречието на река Тунджа. Продължителните и много валежи са натрупали наноси, дървета и храсти, които затрудняват проводимостта на реката. С техника на Напоителни системи клон средна Тунджа ще извърши почистване на засегнатите участъци от река Тунджа.

Областният управител Димитър Иванов коментира, че след установяване на други проблемни места по поречието на реките, в извън урбанизираните зони, ще бъдат обследвани и осигурени средства за възстановяване и почистване.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!