Обратно към категорията

В Ямбол днес започват 25-ите театрални празници „Невена Коканова“

Добавено на: 06.06.2022 08:31
   

В Ямбол днес започват шестдневните театрални празници „Невена Коканова“, които ще продължат до 11 юни, съобщава БТА. Тяхното 25-о издание е посветено на най-великото чувство – любовта, а всеки един от спектаклите разглежда темата по различен и неповторим начин. Това съобщи на пресконференция актьорът и директор на Драматичния театър „Невена Коканова“ в Ямбол Михаил Лазаров. Театралните празници по традиция дават началото на празничната програма за деня на Ямбол - църковният празник Свети дух, който тази година се отбелязва на 13 юни.

По думите му предстоят изненади за публиката през шестте театрални вечери – зрителите ще бъдат посрещани с музика на влизане в театъра и ще получават като подарък книги. Във фоайето преди всеки спектакъл ще звучи и химнът на ямболския театър. В него са вплетени елементи от популярната филмова музика „Хора и улици“ на именития композитор Борис Карадимчев от филма „Момчето си отива“, в който незабравимата Невена Коканова прави брилянтната роля на Тинка. Във фоайето ще бъде подредена и изложба с картини, като целта е да се покаже, че театърът е синтез на различни изкуства, каза още Лазаров.

Темата за любовта ще пресъздадат плеяда от обичани актьори – Меглена Караламбова, Александра Сърчаджиева, Гергана Данданова, Стефка Янорова, Албена Павлова, Веселина Михалкова, Мая Бабурска, Стоян Радев, Михаил Билалов, Ненчо Илчев, Рашко Младенов, Веселин Анчев, Симеон Лютаков и др.

Всички участващи в театралните спектакли ще получат почетния приз „Босоногата Жулиета“ – името, с което ямболци помнят обичаната българска актриса Невена Коканова. Тя прави своите първи театрални стъпки през 1956 г. на сцената на ямболския театър, когато е едва 17-годишна.

Театралните вечери ще открие Театър „Българска армия“ със спектакъла „Балдахинът“. Следващата вечер на ямболска сцена гостува Драматичен театър „Николай Масалитинов“ – Пловдив с „Догодина по същото време“. „Трета класа“ и Драматичен театър „Иван Димов“ – Хасково ще зарадват публиката на 8 юни, а на следващия ден - Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с постановката „Кой кого“. „Любовникът от Занзибар“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна гастролира на 10 юни. Театралните празници ще закрият Младежки театър „Николай Бинев“ с „Той е дяволът“.

Според директора на ямболския театър в момента се наблюдава „отприщване на посещаемост“ след ковид ограниченията, а театралните вечери са празници на духа. „Хората са зажаднели за нещо такова, за нещо истинско. Светът е преживял не една или две катастрофи, потопи, пандемии, и пак е оцелял. Може би, едно от нещата да ни има все още е точно изкуството. Човек е крайно време да разбере, че не е само един „Хомо сапиенс“, че има и нещо друго, за което се е родил на тая земя, и това е духовността“, каза още Михаил Лазаров.

БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!