Обратно към категорията

Ямбол - от древността към бъдещето: Първоначално училище в с. Меден кладенец през 1936/1937г.

Добавено на: 16.06.2021 10:41
   

"Ямбол - от древността към бъдещето" е рубрика на 999, която се реализира със съдействието на Държавен архив Ямбол.

Какво ни разказва Главната книга на Първоначално училище с. Меден кладенец за учебната 1936/1937 г.

Може да звучи клиширано, но историята започва от историята на нашия род, нашето училище, нашето населено място. Директорът на училището в с. Ботево предаде в Държавен архив Ямбол ценни документи за историята на Начално училище - с. Меден кладенец, закрито в далечната вече 1996 г. 

Сред тези документи е Летописната книга – тук е историята на селото - научаваме от къде иде името му, от кога съществува училището, кога е затваряно поради епидемии, имената на учителите, как се е откривала и закривала учебната година. 

Любопитен документ е и книгата за налаганите глоби на родителите. Интересно е, че за учебната 1939/1940 г. многократно е глобявана една и съща жена, по занятие домакиня, като размерът на глобите е определен от главния учител - всяка глоба по 100 лв., а околийският училищен инспектор намалява глобата на половина. Провинението на ученика е многократно отстъствие от училище – само за учебната 1939/1940 г. е отстъствал 260 дни. 

Да се върнем на Главната книга на Първоначално училище с. Меден кладенец за учебната 1936/1937 г. В трето отделение са записани 34 деца. Можем да разберем занятието на родителите, основно земеделци; научаваме какви предмети са се изучавали – вероучение, български език, смятане, отечествознание, естествознание, предметно обучение, рисуване, ръчна работа (ръкоделие), пеене и гимнастика. От тези 34 деца осем трябва да повторят класа поради слаб успех. Но с червено мастило е записано, че успехът на учениците трябва да се чете с една единица повече – основаноието е Заповед 1524 от 16.06.1937 г. на Министерство на народното просвещение. Какво се е случило на 16.06.1937 г. – роден е престолонаследника – княз Симеон Търновски. По този повод Министърът на просвещението издава заповедта за повишаване на оценките с една единица на учениците от всички учебни заведения; повишаване бележката за поведение с една единица, а изключените ученици - да се считат за условно изключени.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!