Обратно към категорията

Ямбол - от древността към бъдещето: Ямбол, някога, но не толкова някога…Младежки ансамбъл „Дружба”

Добавено на: 29.01.2021 09:35
   

"Ямбол - от древността към бъдещето" е рубрика на 999, която се реализира със съдействието на Държавен архив Ямбол. 

Завеса, прожектор, музика, силуети…и вълшебството започва. Едва ли има някой, усетил магията на танца, да не е останал запленен от него завинаги.

Годината е 1974. В ямболския младежки дом група ентусиасти, заедно със своя ръководител Янко Методиев Янакиев, полагат основите на нещо ново за града ни – ансамбъл за забавни и естрадни танци. Създаването му открива възможност за пълна изява и реализация на таланта на Янко Методиев, за когото танцовото изкуство е повече от призвание, за него то е съдба и любов. Името „Дружба“ получава по-късно - през 1976 г. В състава са над 80 момичета и момчета, завладяни от амбицията да общуват с красотата чрез танца. Репертоарната палитра на ансамбъла е пъстроцветна, включва български жизнерадостни ритми, руски, немски, латиноамерикански ритми и съвременни интерпретации на произведения от класиката. Ансамбълът бързо се утвърждава като един от водещите самодейни колективи в страната. Лауреат и носител е на златни медали от Петия и Шестия републикански фестивали на художествената самодейност. На Петия републикански фестивал на художествената самодейност през 1979 г. завоюва званието Представителен.

В биографията на ансамбъла са записани стотици концертни участия, между които при посрещането на Фидел Кастро в България през 1976 г., самостоятелни спектакли „Танцуващи меридиани“, „Калейдоскоп“ и „Спектър“, гостувания със свои спектакли в Унгария и окръг Хале (Германска демократична република), участия в новогодишни програми на БНТ…

Вълшебната завеса, изтъкана от танците на ямболския ансамбъл „Дружба” отдавна е спусната, изгаснали са и светлините на прожекторите, но както споделя ямболският поет Г. Братанов:

„Ще отзвучават ритми

и акорди,

Ще си отиват пролети,

лета,

но ще остава непреходна,

горда

да властва истинската красота.“


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!