Обратно към категорията

Ямбол в навечерието на Сирни Заговезни

Добавено на: 05.03.2022 20:56
   

На 6 март празнуваме Сирни Заговезни – един от най-важните празници в българския народен календар, известен още като Прошка.

В навечерието на празника Община Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол и тази година съхраниха традицията за хвърляне на дървени стрели и прескачане на огън за здраве.

Десетки жители на града изпълниха пространството около Етнографския комплекс в „Каргон“ - най-стария квартал на Ямбол. 

В събитието се включиха и някои от кукерите от ямболската група при Народно читалище „Умение – 2003“.

Нашите предци са хвърляли дървените стрели, изработвани единствено от дървото мекиш, с различни пожелания и наричания. Всяка стрела е била „наричана“ на различен човек от семейството според възрастта му – за здраве, късмет, любов, богатство.

Колкото по далеч излети стрелата, толкова по-голяма е вероятността желанието да се сбъдне. В някои краища на България тези стрели се наричат „бутурници“.

Според народната традиция в Неделя Сиропустна се изпълнява и обичаят „хамкане“ с халва, каквато днес беше раздадена на всички присъстващи.

„Традициите в Ямбол са живи и се радвам, че днес отново показахме българското културно наследство, до което се докоснаха малки и големи! Бъдете здрави и нека да си пожелаем всичко скоро да бъде наред“, каза заместник-кметът на Ямбол Михаил Керемидчиев, който беше сред присъстващите на празника.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!