Обратно към категорията

Ямбол: Областен медицински съвет с мерки относно заболяването COVID-19

Добавено на: 09.03.2020 13:13
   

След проведеното извънредно заседание на Министерски съвет вчера, във връзка с набелязването и въвеждането на допълнителни мерки относно заболяването COVID-19, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов свика и проведе заседание на Областен медицински съвет. Присъстваха кметове на общини, директорите на РЗИ, РЗОК, на болниците в Ямбол и Елхово, директорите на ОДМВР Ямбол, Гранична полиция Елхово, ТД Национална сигурност Ямбол, представители на РУО, ТД НОИ и др.

Областният управител Димитър Иванов запозна присъстващите със заповедите и инструкциите на Министъра на здравеопазването, в които ясно се казва, че „областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие и създават организация за осъществяване на контрол по изпълнение на разпоредените мерки“. „От вчера сме в пълна координация между институциите на общинско и областно ниво за въвеждане на мерките след установяването на случаи с коронавирус в две области на страната. Категорично трябва да кажем на гражданите да бъдат спокойни, да няма паника. И най-важното да се спазват указанията на медицинските специалисти“, това каза областният управител Димитър Иванов на заседанието.

Д-р Димитър Рунков прокурист на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ Ямбол докладва готовност на болничното заведение, за настаняване на заболели лица и справяне с по-сериозна обстановка. В случай на нужда болницата има готовност за разкриване на още допълнителни легла.

Още вчера след съгласуване между болничните заведения и РЗИ е изпратено искане до Министерство на здравеопазването за допълнителни количества медицински маски и защитни облекла. На този етап за нуждите на областта има достатъчно, в това число и за органите на полицията ще бъдат осигурени.

Д-р Лиляна Генчева информира за извършвания 24 часов контрол и на ГКПП Лесово.

По данни на РЗИ за изследване в лабораторията в Стара Загора са изпратени вчера 10 проби на болни с ОРЗ. Лицата поставени под карантина в областта са 14 и към момента никой от тях няма симптоми на заболяване. Със съдействието на личните лекари, общините и полицията ще бъде осъществяван контрол върху лицата в карантина.

По заповед на министъра на Здравеопазването, цитирана от областния управител, на територията на всички области:

  • Се преустановяват културни събития и мероприятия на закрито и масови културни мероприятия, в това число и кина;

  • Спортните мероприятия трябва да се провеждат без публика;

  • Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;


За взетите мерки и предписания са информирани всички общини, относно преустановяването на масовите мероприятия, както и всички лечебни заведения на територията на областта, относно задължителен резерв от легла и готовност на всички екипи.

Представителите на петте общини от областта докладваха за спокойна обстановка към този момент, като всеки един от тях е изпълнил предписанията относно провеждането на масови мероприятия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!