Обратно към категорията

В Ямбол: Определени са местата за поставяне на предизборни материали 

Добавено на: 29.08.2022 16:06
   

Със заповед на кмета Валентин Ревански са определени местата за поставяне на агитационни материали на територията на община Ямбол, които ще бъдат разпространявани от началото на провеждане на предизборната кампания - 02 септември, петък, във връзка с изборите за народни представители в 48 - то Народно събрание на Република България на 02 октомври 2022 година.

Отново в централната градска част на Ямбол за поставянето на предизборни агитационни материали /плакати, обръщения и др./ ще се използват специални табла в зелените площи, намиращи се между ул. „Раковска“ и ул. „Търговска“.

Останалите места за предизборни материали са:

- подпорна стена на кръстовището на улиците „Стара планина“ и ул. „Тунджа“;

- подпорна стена под надлеза на ул. „Граф Игнатиев“, надлез „Крайречен булевард“/;

- транспаранти, билбордове и други материали, предназначени за поставяне върху конструкции за външна реклама, разположени по всички улици от общинската пътна мрежа.

В централна градска част те могат да са с големина не повече от 100 сантиметра ширина и 150 сантиметра дължина. Това важи за зона със следните граници - на изток: ул. „Преслав“ – от кръстовище с ул. „Търговска“ до кръстовище с ул. „Страхил Войвода“; на север: ул. „Страхил Войвода“ – от кръстовище ул. „Преслав“ до кръстовище с ул. „Александър Стамболийски“ и от тази улица до ул. „Константин Иречек“ /Градински мост/; на запад: ул. „Цар Освободител“ – от кръстовище на ул. „Константин Иречек“ до кръстовище на ул. „Бузлуджа“ и от там до кръстовище с ул. „Цар Освободител“ до кръстовище с ул. „Георги Дражев“; ул. „Георги Дражев“ от кръстовище с ул. „Бузлуджа“ до кръстовище с ул. „Цар Иван Александър“; на юг: ул. „Цар Иван Александър“ – от кръстовище с ул. „Георги Дражев“ до кръстовище с ул. „Джон Атанасов“, пл. „Освобождение“ и ул. „Търговска“ - от пл. „Освобождение“ до кръстовище с ул. „Преслав“.

Забранява се поставянето на плакати и други предизборни агитационни материали извън периода на предизборната кампания - от 02 септември 2022 година, петък, до 24:00 часа на 30 септември 2022 година, петък.

Забранено е поставянето на предизборни агитационни материали, в това число и транспаранти, на територията на парковете в гр. Ямбол, на сгради и обекти общинска собственост, както и на спирките на градския транспорт, включително и на техните заслони, на дърветата на територията на община Ямбол.

При извършване на агитацията кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети са длъжни да спазват посочените ограничения, указани в Изборния кодекс и Решение 1322 - НС от 23 август 2022 година на Централната избирателна комисия: агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота. Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за агитация. Забранява, използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната и безопасността на движението или накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите за народни представители. Забранено е унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до приключване на изборния ден, както и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения и на разстояние, по – малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. В агитационните материали се забранява използването на герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Поставянето на агитационни материали на други места се счита за административно нарушение, освен ако в закон е предвидено друго.

По решение на Районната избирателна комисия кметът на община има право да нареди премахването или изземването на агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на Изборния кодекс, което се осъществява при необходимост със съдействието на органите на Министерството на вътрешните работи. В изборния ден може да се осъществява и по решение на секционните избирателни комисии.

В срок от 7 дни след изборния ден /до 09 октомври 2022 година, неделя/, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Агитационните материали трябва да отговарят на изискванията на чл. 183, ал. 1 от Изборния кодекс и горепосоченото решение на ЦИК от 23 август 2022 година.

Заповедта можете да прочетете в раздел „Избори 02 октомври 2022“ на сайта на Община Ямбол:

https://yambol.bg/uploads/7F8B8AC8FDDBA8FC01DFEE729BF094E0


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!