Обратно към категорията

Ямбол отбелязва 151 години безсмъртие на Апостола с шествие и общоградско поклонение

Добавено на: 12.02.2024 10:07
   

С шествие и общоградско поклонение Ямбол ще отбележи 151 години безсмъртие на Васил Левски на 19 февруари. Инициативите са на Община Ямбол и профилираната гимназия, която от 100 години отбелязва своя патронен празник на тази дата.

Тази година преподавателите и възпитаниците на гимназия "Васил Левски" честват и 135 години от създаването й. На 10 февруари се проведе областен конкурс за изпълнение на художествен текст "Към Левски - по прекия път!...". Заветът на Апостола "Времето е в нас и ние сме във времето" е темата на областните конкурси за рисунка и за дизайн, които тази седмица.

На 19 февруари учениците ще се срещнат с наследничката на Левски - Христина Богданова. След тържествената клетва на осмокласниците, ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюста на Левски в двора на гимназията.

Клуб "Млад възрожденец" ще поведе шествието към паметника на Апостола до сградата на Общината, където в 12:00 часа ще започне тържествената церемония. Слово за безсмъртието на Апостола ще произнесе кметът Валентин Ревански. След това ямболски свещеници ще отслужат заупокойна молитва за душата на Дякона, която ще бъде последвана от ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на представителна част от Ямболския гарнизон, клуб "Традиция" и Градския духов оркестър при НЧ " Съгласие-1862".

Според историци, Васил Левски посещава Ямбол между декември 1868 г. и февруари 1869 г., по време на първата му обиколка по българските земи. През 1872 г. Дяконът идва отново в града и се среща с ямболския революционер Георги Дражев. Счита се, че именно тази среща е повлияла за създаването на местния революционен комитет през 1873 година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!