Обратно към категорията

В Ямбол откриха обновения Младежки културен център в Градския парк (ВИДЕО + СНИМКИ)

Добавено на: 21.12.2023 19:48
   

Обновената и модернизирана сграда на Младежкия културен център „Георги Братанов“ в Ямбол беше открита с официална церемония на 21 декември. Проектът „Ремонт и модернизация на Младежки културен център“ беше финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Днес е още един важен ден за нашия град, защото официално приключиха строителните дейности на един дългоочакван и обещаван обект - Младежки културен център „Георги Братанов“. Щастлив съм, че това място отново ще се използва от младите хора в Ямбол и ще бъде техен дом, който се надявам, че ще пазят“, каза пред събралите се за откриването жители на Ямбол кметът на града Валентин Ревански. Той изказа благодарност към изпълнителя на обекта, който приключи дейностите качествено и в срок и към арх. Сотир Камбуров, който преди близо три години започна проектирането на обекта по задание.

Сред присъстващите на церемонията бяха областният управител на област Ямбол Биляна Кавалджиева, председателят на Общинския съвет в града Антон Шиков, заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници, ръководителят на проекта Радостин Евтимов, инж. Петър Петров, заместник-изпълнителен директор на фирмата-изпълнител „Главболгарстрой“ АД, Райна Джамбазова, управител на „ПГМ 28 Консулт“ ООД, както и арх. Сотир Камбуров.

Архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий отслужи тържествен водосвет за успех на начинанието.

На последвалата пресконференция в обновените зали на Младежкия център ръководителят на проекта Радостин Евтимов и инж. Петър Петров представиха пред журналисти от регионалните медии подробности за извършените дейности и постигнатите резултати.

Проектът „Ремонт и модернизация на Младежки културен център“ се осъществи в изпълнение на Инвестиционната програма на Ямбол, група дейности „Културна инфраструктура“. Ремонтът продължи 300 дни – от януари 2023 г. до октомври 2023 г.

Проектът се финансира чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 029 866, 75 лв. и с нея беше финансирано изпълнението на строително-монтажните работи. Останалите дейности по проекта – доставка на оборудване и обзавеждане, строителен надзор, авторски надзор, осигуряване на публичност и визуализация, одит и управление, както и част от строително монтажните работи на обща стойност 2 839 624,31 лв., бяха финансирани чрез финансов инструмент Фонд за градско развитие - Юг по ОПРР 2014-2020. Срокът за изпълнение на проекта бе 22.12.2023 г.

Строителните работи включваха основно дейности по част „Архитектура“ (покрив, фасади, дограма, открити тераси, вътрешни СМР, достъпна среда), „Електро“ (нова ел. инсталация, аудио инсталация и система за видеонаблюдение) и др. Освен дейности по основен ремонт, се изпълниха дейности по функционално преустройство и създаване на нови пространства (вкл. търговски) както в сградата, така и извън нея. Пред входа на Младежкия център се обособи ново пространство с подходящи размери за изграждане на временна лятна сцена. Тя се разполага непосредствено под търговските площи, до терасата на сградата и е на нивото на градския парк. Сцената е видима и достъпна за всички посетители в парка, което допълнително ще увеличи нейната атрактивност. Предвижда се и детайлно разработване на пространството пред сцената, реката, парка и спортната зала. Изпълнението на задачата ще създаде възможност Младежкия културен център, зала Диана и Градския парк със зоните си за концерти на открито, спорт, игри и отдих, да осъществят единна функционалност, осигуряваща завършека на зоните за отдих в Ямбол, като естествен завършек на потока от граждани и гости на града по улиците „Раковски” и „Цар Освободител”. По проекта е закупено и доставено оборудване и обзавеждане, което включва осветление, аудио система, мултимедийна система с екран и проектор, както и подвижно оборудване (гардероби, столове, маси, шкафове, бюра и др.). Оборудването на концертната зала ще допринесе за повишаване на атрактивността на сградата и разширяване на портфолиото от предлаганите услуги в Младежкия културен център.

Проектът доведе до цялостна реконструкция и модернизация на сградата и прилежащото пространство. Проектното решение запазва основните параметри на сградата. При разработване на инвестиционния проект са заложени съвременни технологични решения, инсталации и материали за създаване на оптимални условия за репетиции, работа и прекарване на свободното време.

Изпълнител на основните дейности по проекта бяха „Главболгарстрой“ АД в строително-монтажните работи и „ПГМ 28 Консулт“ ООД в упражняване строителен надзор по време на строителството. Изпълнители на дейностите за доставка на обзавеждане и оборудване са „Транс Ко“ ЕООД и „Елтър Инженеринг“ ЕООД. Одитът на проекта е извършен от „Финанс Одит Консулт 2002“ ЕООД.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!