Обратно към категорията

Ямбол отново преживя вълнуваща Европейска нощ на музеите  

Добавено на: 14.05.2023 16:41
   

Много приятни емоции предизвика в Ямбол Европейската нощ на музеите. По традиция Културно-информационен център „Безистен“, Регионален исторически музей – Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“ обединиха усилия за по-доброто представяне на културните институти в града.

Проявите започнаха още в 17:00 ч. и продължиха до полунощ. Когато настъпи залезът, започна ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Присъстващите сътвориха приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Под ръководството на експерти по светлинна фотография, посетителите създадоха собствени светлинни творби. Желаещите си тръгнаха със снимки на своите светлинни рисунки.

 В същото време млади таланти на Ямбол стъпиха на откритата сцена, издигната на север от Безистена за втора поредна година в Европейската нощ на музеите.

            Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов откри концерта с думите: „Радвам се, че сме заедно, за да мога да ви поздравя и да изразя огромната ми радост, че и тази година Ямбол ще отбележи Нощта на музеите по един по-особен и подобаващ начин. Нека се потопим в магията на изкуството, да преживеем незабравими моменти и да се оценим това, което нашите музеи ни предлагат. Много се постарахме, за да създадем програма, изпълнена с интересни събития!“

Изпълненията на Вокален състав „Бижу“, Танцова школа „All Steps - Всички стъпки“, Балетна школа към Общински детски комплекс и танцьорите на Клуба по спортни танци „Тандем“ предизвикаха бурните аплодисменти на публиката. Masters of the Dance представиха специално създаден за Европейската нощ на музеите в Ямбол етноспектакъл.

От южната страна на Безистена беше разположена керамичната работилница „Кибела“, проект на Художествена галерия „Жорж Папазов“, реализиран в партньорство с Общински детски комплекс. Ръководители на работилницата бяха ямболските керамици Мария Попова, Георги Попов и Иван Желязков.

Беше обособен и кът за снимки, наречен „Образи от Античността“ – проект на Регионален исторически музей – Ямбол, реализиран от Тодор Вълчев и негови помощници, които са реенактори.

            Д-р Маргарита Дончева разкри пред много деца  изкуството на красивото писане в Творческото ателие по калиграфия за деца от 9 до 18 години в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. Инициативата беше осъществена в партньорство с Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“.

 Участниците интерпретираха девиза на Ямбол „Ида от древността – отивам в бъдещето“ и някои от древните имена на Ямбол. Те изготвиха картичка с пожелание за бъдещето на града, запечатвайки послание с восъчен калиграфски печат.

Над 200 човека се включиха и в традиционната занимателна игра в Безистена - „Откриватели на Арт & Факти“, за чието осъществяване допринесоха младите екскурзоводи от Езикова гимназия „Васил Карагьозов“- Ямбол. Дванадесетте въпроса бяха свързани с експозициите в Културно-информационен център „Безистен“. Специално за Европейската нощ на музеите Регионалният исторически музей представи  изложба „Археология“ на ниво „Минало“ в Безистена.

Ритуалната зала на Ямбол прие част от събитията на Регионален исторически музей, останалите бяха осъществени в Етнографския комплекс в кв. „Каргон“.

Под надслов „По небето и на земята“ в залата бяха представени гостуваща изложба, документални филми, свързани с авиацията, демонстрации на летателна екипировка и тестове с моножироскоп – единствен по рода си атракцион в България.

В Етнографския комплекс в квартал „Каргон“ беше представена постоянната експозиция „От традицията към модерното“. Посетителите в Европейската нощ на музеите и тук се включиха грънчарска работилница, насладиха се на програма с аниматор и на сладкарница.

Етнографската къща в квартал „Каргон“ и Културно-информационен център „Безистен“ с интерактивен музей бяха със свободен за посещение вход.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!