Обратно към категорията

В Ямбол се създава кризисен център за бежанци от войната в Украйна

Добавено на: 15.03.2022 14:44
   

В Ямбол се създава приемен кризисен център за пристигащите бежанци от Украйна. Центърът ще се помещава в сградата на Социалния комплекс в града и се очаква да заработи до няколко дни. Целта е да се координират всички институции и доброволчески организации, които оказват подкрепа на бягащите от войната.  Това реши Областният координационен щаб на открито за медиите заседание днес.

Помещението се предоставя от Община Ямбол и е с капацитет за временно настаняване на 20 души. Информацията от Дирекция „Миграция“ за пристигащите на територията на областта бежанци ще постъпва в кризисния център. На място от Българския червен кръст ще осигуряват храна и топли напитки. В приемния център ще работят и 18 доброволци от Сдружението на украинските общности „Майка Украйна“. При пристигането си бежанците ще получават съдействие от всякакъв характер – превод на документи, регистрация, настаняване, медицинска помощ, работа и образование. Петте общини в областта – Ямбол, Тунджа, Стралджа, Болярово и Елхово ще осигуряват транспорта от единния кризисен център до общинските бази, хотели и места за настаняване. Хуманитарната помощ за бежанците и за Украйна също вече ще се събира в центъра, а не както досега в доброволчески пунктове.

Междувременно броят на пристигащите в областта украински жени и деца продължава да се увеличава и те вече са 89, стана известно по време на  заседанието на координационния щаб. В община Стралджа днес предстои да бъдат настанени още 7 бягащи от войната, с което капацитетът на общинската хижа в село Войника от 20 души се запълва. 

Със съдействие на областния управител Васил Александров са осигурени и аптеки в Ямбол, които ще предоставят безплатно лекарства на бежанците. Инициативата е подкрепена от местните организации на „Ротари клуб“ и „Инър Уил клуб“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!