Обратно към категорията

В Ямбол ще бъде открит паметник на Васил Левски по повод 185 години от неговото рождение

Добавено на: 13.07.2022 19:24
   

На 18 юли 2022 година, понеделник, се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. По този повод в 9:30 часа ще започне церемонията по тържественото откриване на неговия бюст-паметник в Ямбол, издигнат на улица „Георги Раковски“, вдясно от сградата на Община Ямбол.

В нея ще участват почетен караул и представителни части от гарнизон Ямбол, както и Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов. Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и кратка поетична програма, посветена на Дякона.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще прочете празнично слово, а в края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника на Васил Левски е архитектът Любомир Добрев, който спечели конкурса, организиран от Община Ямбол.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков – учредител на Сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

До 2021 година обаче средства за кампанията не бяха събрани, а дарителската сметка на Сдружението беше закрита. Тогава новото ръководството на Община Ямбол взе решение да подпомогне начинанието и дарителската инициатива, в която се включиха много фирми, организации, граждани, ученици и общински съветници, стартира точно преди година.

Община Ямбол благодари на всички, които подкрепиха тази родолюбива кауза!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!