Обратно към категорията

В Ямбол ще пръскат с дезинфектант ромската махала от вертолет

Добавено на: 10.05.2020 16:15
   

Ямболската ромска махала "Райна Княгиня" ще бъде дезинфекцирана с пръскане от вертолет. Това обяви пред bTV кметът на града Валентин Ревански. Той уточни, че дезинфекцията с препарати ще се прави нощем, когато се предполага, че навън няма да има хора. 

Тази сутрин от Областния медицински съвет в града съобщиха, че поради неспазване на наложените противоепидемични мерки в района на ж к."Райна Княгиня" и близките 14 улици, със заповед на Регионалната здравна инспекция се спира пропускането на жителите му за полагане на труд. Така ромската махала остава практически напълно затворена. 

През последното денонощие три от изследваните 33 проби за COVID-19 в Ямбол са положителни. Сред тях е дете на година и половина от локализираното огнище на инфекцията в града, допълва "Дарик". 

Ямбол има и друг огромен проблем - напрежението в ямболската болница ескалира през последните два дни. Недостигат медици, а наличните са нападани от близки на заразените.

Дефицитът на медицински персонал принуди кмета да се срещне с представители на местната гилдия и да апелира да помогнат срещу коронавируса. Срещна обаче отказ. В изявление в социалните мрежи Ревански не скри огорчението си и постави доста въпроси относно трудовия статут на медицинските лица:

"Оказа се, че в ОБЛАСТ ЯМБОЛ има достатъчно медицински персонал по документи. Но на практика, не всички искат да се включат в борбата с COVID-19. По молба на прокуриста на МБАЛ „Свети Пантелеймон“- Ямбол д-р Димитър Рунков днес проведохме среща с медицинския персонал, който работи в сектор „Училищно и детско здравеопазване“ на територията на община Ямбол. Към дадения момент болницата разполага с достатъчно сграден и леглови ресурс, но за съжаление има недостиг на обслужващ персонал. По време на срещата се обърнах с молба към присъстващите да помогнат на областната болница в този труден за всички работещи там момент. Знаем, че на всички тях им е изключително трудно, но въпреки това остават по работните си места, осъзнавайки риска, който поемат и носейки своята отговорност към обществото и града. По информация на д-р Рунков МБАЛ „Свети Пантелеймон“ момента има нужда от около 8 човека медицински персонал. Имах надежда, че поне няколко от присъстващите на срещата ще се съгласят и ще помогнат. За съжаление, разбрах, че всички са се отказали. Разбирам притеснението им за собственото им здраве и на хората около тях, но същите притеснения имат и медиците в болницата, които вече 30 дни работят по този начин. Може би има нещо oбъркано и в тази част на нашата държавна администрация. Според допълнителното споразумение към колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване-2018“ работещите в системата на детското и училищно здравеопазване са в платен служебен отпуск, докато децата и учениците не се върнат в училищата и детските градини, а това ще продължи поне няколко месеца. Със сигурност има много трудещи се хора, които биха искали да имат такива условия на работа. Не искам да обвинявам никого, защото те нямат вина, но за мен това поведение на държавната администрация е неприемливо. По този начин болниците са обречени на затваряне и се лишават от медицински персонал, които би могъл да помогне в борбата с КОВИД-19. Оказа се, че по документи в област Ямбол са регистрирани над 300 медици, т.е има достатъчно медицински персонал. Но на практика...! Още веднъж моля, ако има медици, които могат да помогнат на ямболската болница, нека се отзоват! Техните колеги, които в момента проявяват истински героизъм, имат нужда от помощ и подкрепа! Искам да уточня, че при подкрепа от ОбС-Ямбол, всички щяха да получат финансови средства от Община Ямбол за положения в болницата труд, както и допълнително заплащане от бюджета на МБАЛ "Свети Палталеймон"".

Вчера главният държавен инспектор Ангел Кунчев коментира, че е най-добре подобни проблеми да се решават на местно ниво. Според него ангажирането на специалисти от други градове е трудна задача. Кунчев уточни, че в Ямбол огнището е в ромската махала - гъстотата на хората там и ниските хигиенни навици били основната причина.
в. Сега


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!