Обратно към категорията

Ямбол става столица на кукления театър

Добавено на: 27.05.2023 11:14
Снимки: архив
   

От 29 май до 1 юни Ямбол става столица на кукления театър с националния фестивал "Михаил Лъкатник", който ще се състои за 23-ти път в града. Четирите фестивални дни ще предложат спектакли, представления на открито, шествие и награди от конкурса за написване на куклено-театрална пиеса, обявиха на пресконференция от организационния екип.

Двадесет и третият национален куклено-театрален фестивал отново ще бъде открит с шествие на куклени актьори и стотици деца, облечени като приказни герои. В конкурсната програма участват девет спектакъла на театри от цялата страна, а извън нея гостуват частни театрални формации с постановки на открито.

"Уличните представления са много различни и много впечатляващи, което ще очарова децата на Ямбол и гостите на града. Конкурсните спектакли ще се играят на сцената на ямболския куклен театър и на сцената на читалище "Съгласие - 1862", каза за БТА Елена Дойчева, директор на Държавен куклен театър "Георги Митев - Жоро" - Ямбол.

Представленията от конкурсната програма ще оценява жури в състав: Богдана Костуркова - театровед, Тинка Николова - театровед и представител на Съюза на артистите в България, Катя Илкова - актриса и преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Борислав Петранов - театровед, директор на Български културен институт в Берлин, Марина Юдже - актриса и продуцент в театър Анкара, Турция.

Най-добрият спектакъл ще получи голямата награда на фестивала - пластиката "Играещият човек", изработена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. Ще бъдат връчени и награди за режисура, сценография, оригинална музика, мъжка и женска роля, актьорски дебют, както и две специални награди - на детското жури и на името на патрона на ямболския куклен театър - Георги Митев.

Ще бъдат отличени и призьорите от литературния конкурс за написване на куклено-театрална пиеса, който е част от фестивала. Специална награда за драматургия в него се дава на името на Стефан Чирпанлиев. Тази година се навършват 20 години от учредяването ѝ, обяви Гергана Чирпанлиева, която е част екипа на фестивала и дъщеря на именития ямболски писател. Наградата в това издание на феста отива при Елизабет Ушер за пиесата "История с ръмжащо начало и без опашка".

Ще бъде представен и новият сборник "Приказна фиеста", събрал отличените в конкурса за драматургия авторски пиеси. Негов редактор е директорът на Регионалната библиотека "Георги Раковски" в Ямбол Димитър Бечев. Сборникът излиза в единадесето издание. Неговото значение е не само за съхраняване на драматургичните творби, но е и първа стъпка към претворяването им в куклено-театрални спектакли, изтъкнаха директорите на Библиотеката и Кукления театър в Ямбол.

Националният куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" се провежда с подкрепата на Министерство на културата, на Съюза на артистите в България, общините Ямбол и Тунджа, Дружеството на писателите и още много други ценители и приятели на кукленото изкуство.

Фестивалът се провежда в рамките на програмата за празника на Ямбол - Свети дух, който се отбелязва на 5 юни тази година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!