Обратно към категорията

В Ямбол започна реставрация на Брънековата къща, паметник на културата

Добавено на: 31.05.2023 12:28
   

В Ямбол започнаха дейностите по аварийния ремонт на Брънековата къща. Повече от 20 години тя беше изоставена, а в края на 2021 година беше закупена от Община Ямбол.

Малко са сградите в града, които и до ден-днешен съхраняват неговата памет. Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му.

Тя е построена около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол. Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил. Синовете на адвокат Петър Брънеков - Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на града.

След 1944 година на първия етаж на техния дом се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“.

„Искаме да благодарим на всички, които до този момент със собствени средства подкрепиха дарителската кампания за Брънековата къща. Това е поредно доказателство, че ямболци обичат и милеят за своя град“, посочи кметът Валентин Ревански.

Аварийният ремонт предвижда укрепване на самата сграда, ремонт на фасадата и покрива. Всички дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!