Обратно към категорията

Ямболската областна болница празнува днес

Добавено на: 27.07.2020 14:33
   

Ямболската болница „Свети Пантелеймон“ отбелязва празника си днес с пожелание за здраве и сили на целия екип.

Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква. Той е живял в края на III и началото на IV век., завършил медицина и бил придворен лекар. Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве. Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват". На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца.

На този ден имен ден празнуват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!