Обратно към категорията

Ямболски ученици почистиха част от средновековна крепостна стена в града

Добавено на: 23.11.2021 07:44
   

Ученици от Професионалната техническа гимназия "Иван Райнов" в Ямбол почистиха от саморасла растителност част от северната стена на Ямболската средновековна крепост, която се намира в двора на учебното заведение, съобщи за БТА директорът на училището Емилия Кремъкова.
Със средства на гимназията ще бъде монтирано осветление, с което учебното заведение ще отбележи 75-годишнината от основаването си.
Съоръжението е част от крепостта Дъбилин, археологически паметник от Средновековието, обявен за културна ценност от национално значение. Тя се намира на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград на север, както и черноморските градове Анхиало и Месембрия с Боруй и Филипопол на запад. Според изследователи управител на крепостта през втората половина на XIV век е бил брат на цар Иван Александър, а територията на града вероятно е била фамилно владение на Шишмановци, информира директорът на Ямболския исторически музей ас. д-р Стефан Бакърджиев.
Жителите на Ямбол са оказали упорита съпротива срещу османските нашественици през пролетта и лятото на 1373 година. Обсадата на града е продължила три месеца - по-дълго от битките за превземането на българската столица Търновград през 1393 година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!