Обратно към категорията

Ямболският драматичен театър „Невена Коканова“ започва репетиции на „Комедия от грешки“ от Шекспир

Добавено на: 03.11.2022 15:45
   

Драматичният театър „Невена Коканова“ в Ямбол започва на 7 ноември репетиции на „Комедия от грешки“ от Уилям Шекспир. Новото заглавие в репертоара ще бъде поставено с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, съобщи директорът на театъра – актьорът Михаил Лазаров.

Премиерата се очаква в началото на 2023 година. Режисьор на спектакъла е Николай Кенаров, а сценограф – Габриела Кърджилова. Предимно млади актьори ще участват, каза Лазаров, но имената им обеща да разкрие след започване на репетициите.

„Това е пиеса за тях, а може би и подарък за тях, защото с Шекспир един актьор, я се срещне един път в кариерата си, я не. Само като си помисля за удоволствието, което ще изпитват колегите, ми се иска и аз да се впусна в надпреварата, но, може би, в този проект няма да участвам като актьор“, коментира Лазаров. Той подчерта, че проектът на ямболския театър е одобрен от Национален фонд „Култура“ сред над четири хиляди предложения. 

Полученото финансиране е за близо 65 хил. лева. Със средствата ще се поставят премиерни заглавия, ще се организират срещи с ученици, ще се въведе онлайн продажби на билети и по-функционален сайт. Специален акцент в проекта е да бъдат адаптирани представления за хора с увреден слух. 

„Има няколко варианта – да бъде с жестикулативен превод или със субтитри на екран. Обсъждаме как ще бъде най-добре за хората в неравностойно положение – дали да бъдат на височината на горната част на сцената, или пък да бъдат отдолу“, допълни директорът на Драматичния театър в Ямбол.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!