Обратно към категорията

Ямболци гледаха филми за Първата световна война в Лятното кино (видео)

Добавено на: 21.07.2020 15:24
   

Първите две части на филма „Помни войната 1915–1918“ бяха представени в обновеното Лятно кино на град Ямбол. Сценарист и режисьор на документалната поредица е народният представител от Ямбол Мария Цветкова. Продукцията е на Военния телевизионен канал. Филмът е посветен на Първата световна война и се реализира под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

В продукцията участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, който е консултант на филма.  Филмите могат да бъдат гледани и онлайн.

Инициативата носи името на известната книга със съвети за строеви офицери „Помни войната“ на легендарния полковник Борис Дрангов, написана във вихъра на Първата световна война и издадена в родния му град Скопие през 1916 година.

Гости на събитието бяха заместник-кметовете на Община Ямбол Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, кметът на Община Тунджа Георги Георгиев и неговият заместник Станчо Ставрев, представители на различни институции в града.

„Ямболци са горди с участието ни в Първата световна война, което утвърди славата на нашите герои от Балканските войни. Двадесет и девети пехотен ямболски полк се би срещу англичани, французи и сърби, участва в завладяването на град Враня. На следващата година води боеве при Пожарски рид, Гражден, върховете Голаш и Чолаш. В края на войната се сражава при Добро поле. Ямболският 4-ти Конен полк воюва последователно на Македонския и на Добруджанския фронт. Слава на всички български герои!“, каза заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Режисьорът Мария Цветкова подчерта, че целта на тази продукция е да бъде увековечена българската бойна слава, славата на българската армия по време на Първата световна война. Искаме да разкажем на зрителите защо българският воин се е сражавал толкова самоотвержено за националната кауза и постигането на националния идеал, допълни Цветкова. 

Народният представител подари дискове с първите части на документалната поредица на Община Ямбол и Община Тунджа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!