Обратно към категорията

Започнаха строително-монтажните дейности по проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина „Слънце”, гр. Ямбол”

Добавено на: 27.02.2023 17:54
   

Строително-монтажните дейности по изграждането на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина „Слънце” започнаха с официална церемония и водосвет, отслужен от иконом Георги, представител на църковното настоятелство.

На церемонията присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, Ива Петрова, заместник-министър на Министерството на енергетиката и ръководител на програмния оператор на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, заместник-кметовете на община Ямбол Енчо Керязов и Васил Алекандров, общински съветници, Стойко Стойков, началник на Регионално управление на образованието – Ямбол към Министерството на образованието и науката.

Особено съм горд и щастлив, че Детска градина „Слънце“ - град Ямбол е сред шестте избрани сгради в страната, в които ще се изгради модерна инсталация за отопление и охлаждане с геотермална енергия чрез осигурено финансиране от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г.“, сподели кметът на община Ямбол Валентин Ревански.

Той изрази надежда, че резултатите от изпълнението ще бъдат успешни и че този пилотен проект за изграждането на подобна инсталация в сгради, собственост на Община Ямбол, ще бъде пример за последващи инвестиции на територията на общината, както и в страната.

Вярвам, че организацията между екипите от страна на Община Ямбол и на избраната фирма-изпълнител ще доведе до качествено изпълнение на строително-монтажните работи в оптимални срокове, което ще гарантира и успешната реализация на проекта. За нас „първа копка“ винаги е била важна част от започване на дейностите, но най-важно е как ще бъде завършен този проект и каква ще бъде оценката от нашите съграждани и от хората, които ще го използват.

За нас е голямо удоволствие да бъдем днес тук по повод откриването на строително-монтажните работи за изграждане на нова геотермална инсталация за отопление и охлаждане в сградата на Детска градина „Слънце“ - гр. Ямбол. Като програмен оператор, ние сме много доволни и изключително благодарни за усилията, които положихте, защото това е един от проектите, финансирани в рамките на Европейското икономическо пространство, реализиращи се успешно и в рамките на договорените срокове. Ползите от проекта са безспорни – той ще подобри комфорта в сградите, ще намали консумацията на енергия, ще доведе до намалени сметки, ще спести въглеродния отпечатък, ще даде възможност за обмен на най-добри практики и изграждане на капацитет за подготовка и изпълнение на още такива проекти. Бих искала да благодаря на екипа, разработващ и управляващ проекта на местно ниво и да ви уверя, че екипът на програмния оператор е на линия, за да продължим ползотворното сътрудничество и да доведем проекта до успешен край“, заяви заместник-министърът на Министерството на енергетиката и ръководител на програмния оператор на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ Ива Петрова.

Иконом Георги отслужи водосвет и пожела успех на проекта и здраве за всички деца, родители и служители на детската градина.

Проектът е финансиран по Договор за БФП BGENERGY-1.002-0002-C01 по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвегия 2014-2021 г.

Целта на проекта е прилагането на мерки за подобряване на енергийната ефективност в сградите на Детска градина „Слънце“ – град Ямбол чрез използването на енергия от възобновяеми източници. Технологичното обновяване и модернизиране на сградите ще подобри условията в детската градина, което от своя страна ще допринесе и за повишаване на качеството на предлаганата образователна услуга.

Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца (от 10.03.2022 г. до 10.09.2023 г.)

Проект „Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на детска градина „Слънце” – град Ямбол е на стойност 812 860,86 лева, разпределена като безвъзмездна финансова помощ в размер на 734 000,00 лева и собствен финансов принос от 78 860,86 лева.

В рамките на проекта ще бъдат извършени инвестиции за енергийна ефективност чрез използването на енергия от възобновяеми енергийни източници и по-конкретно от геотермална енергия за отопление и охлаждане в двете сгради на Детска градина „Слънце“. За повишаване ефективността на топлоснабдяването и намаляване разходите на енергия за отопление и битово горещо водоснабдяване ще бъде извършена смяна на горивната база и внедряване на ВЕИ като основен източник на топлинна енергия, чрез геотермална термопомпена инсталация. Инсталацията ще осигурява нуждите на сградите за поддържане на нормативни стойности на микроклимата през отоплителния и охладителен период, както и за битово горещо водоснабдяване през отоплителния и преходните сезони. За осъществяване на ефективен мониторинг се предвижда внедряване на система за мониторинг на потреблението на енергия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!