Обратно към категорията

Започват 27-ите Театрални празници „Невена Коканова“ в Ямбол

Добавено на: 17.06.2024 10:16
   

Тази вечер започват 27-ите Театрални празници „Невена Коканова“ в Ямбол. От 17-и до 23 юни на сцената на Ямболския драматичен театър, който също носи името на голямата българска актриса, ще бъдат представени номинирани и награждавани спектакли, както и премиерно заглавие в афиша на домакините.

Театралните празници за първа година ще се състоят в седем дни. С това Драматичният театър „Невена Коканова“ отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен институт, съобщи директорът му – режисьорът Дияна Радева. 

По думите ѝ тази година театрите са предложили най-добрите заглавия от репертоарите. „Това много ме радва, защото показва, че рейтингът и имиджът на Театралните празници, като изява, е много висок“, коментира тя. Участващите театри ще бъдат отличени с плакет по повод 75-ата годишнина на театъра.

Празниците започват тази вечер с „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Спектакълът на режисьора Веселка Кунчева получи три номинации за наградата „Аскеер 2024“ – за сценография, костюми и авторска музика. 

Театър „Българска армия“ пристига с „Басейнът“ за втората театрална вечер (18 юни). Комедията на Щефан Фьогел оживява за първи път на българска сцена с постановката на Атанас Атанасов. В актьорския състав е Мимоза Базова, която получи тази година почетен „Аскеер“ за цялостно творчество.

„Седемте стола“ по Иля Илф и Евгений Петров на Драматичен театър – Ловеч гостува в третата вечер на Театралните празници (19 юни). Драматизацията и режисурата са дело на Дамян Тенев. Спектакълът получи  награда „Икар“ за 2024 г. за главна мъжка роля на проф. Пенко Господинов. 

Сатиричният театър ще представи „Светици и перверзници“ на 20 юни. Спектакълът на режисьора Николай Младенов получи две номинации на тазгодишните награди „Икар“ за поддържаща женска роля – на Албена Павлова и на Ана Вълчанова.

„Любов в сеното“ ще гледа публиката на ямболска сцена на 21 юни. Спектакълът е авторски на режисьора Теди Москов. Пиесата е провокирана от актьорското изпълнение на Моника Вити в италианския игрален филм „Танго на ревността“. В постановката играе трупата на Драматично-кукления театър „Иван Димов“ – Хасково. 

Младежкият театър „Николай Бинев“ ще гостува с „Опасни връзки“ на 22 юни. Със спектакъла Свила Величкова получи тази годна номинация за „Аскеер“ за костюмография. Режисьор на постановката е Станка Калчева.

„Милионерът“ на режисьора Богдан Петканин и домакините от Драматичен театър „Невена Коканова“ ще закрие Театралните празници на 23 юни. В комедията участват Тончо Токмакчиев и всички актьори от трупата на театъра. Спектакълът по Йордан Йовков не е поставян на ямболска сцена от 30 години насам, подчерта директорът на театъра.

Празниците „Невена Коканова“ ще бъдат съпътствани от изложба на стари сценични костюми и перуки отпреди 60 – 70 години. Публиката ще бъде посрещана с книги за подарък и изпълнения на възпитаниците на Школата по пиано с ръководител Виолета Величкова към Общинския детски комплекс в Ямбол.

Театралните празници в Ямбол водят началото си от 1962 г. Първоначално се казват „Ямболска пролет“. Прекъсвани са през годините и възстановени през 1984 г. Носят името на Невена Коканова от 2004 г., а Ямболският театър получава името на любимата на поколения българска актриса през 2001 г. с указ на президента.

Невена Коканова „прохожда“ на сцената на Ямболския театър през 1956 г. Тя прави първите си стъпки в театъра с ролите на Шекспировата Жулиета и на Фениса в „Хитроумната влюбена“ от Лопе де Вега. В Ямбол тя получава и първата си покана за участие в киното от режисьора Янко Янков за филма „Години за любов“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!