Обратно към категорията

Заради липса на протест от прокурор: По-ниски присъди за нападатели на таксиметров шофьор

Добавено на: 10.04.2024 09:21
   

Бургаският апелативен съд за пореден път измени присъда на Окръжен съд – Ямбол и намали наказанията на Симеон Димитров и Костадин Стоянов - подсъдими за опит грабеж, придружен с опит за убийство на таксиметров шофьор. А причината – че прокурорът не е обжалвал предходни решения на съда за преквалифициране на престъплението.

Припомняме, че с първоинстанционната присъда от 31.05.2019 г. подсъдимите бяха признати за виновни в това, че на 11.12.2017 г., около 20,30 часа в с. Дражево, област Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители, са направили опит да отнемат 52 лева от таксиметровия шофьор Апостол Вълчев с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили сила и заплашване и деянието е придружено с опит за убийството водача. За щастие, Апостол Вълчев, след редица операции, оцеля. Окръжен съд – Ямбол през 2019 г. наложи на подсъдимия Симеон Димитров наказание в размер на 16 години "лишаване от свобода", което да изтърпи при първоначален „строг“ режим, а за непълнолетния подсъдим Костадин Димитров беше постановено наказание в размер на 6 години "лишаване от свобода" при първоначален „строг“ режим.

През 2020 г. Апелативен съд – Бургас измени присъдата, като намали наказанието на подсъдимия Костадин Стоянов на 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. През март 2022 г. Апелативен съд-Бургас преквалифицира деянието в опит за грабеж, придружен със средни телесни повреди, и намали още повече наказанията.

Върховният касационен съд отмени и това решение на Апелативен съд – Бургас и върна делото за ново разглеждане на същия съд от друг състав от стадия на съдебното заседание.

В настоящото, трето поред, съдебно решение апелативните съдии посочват, че дадената от Окръжен съд – Ямбол правна квалификация на деянието на двамата подсъдими по чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл.18, ал.1 от НК (грабеж, придружен с опит за убийство, употреба на сила или заплашване) е правилна. Съдът подчертава, обаче, че осъждането на Костадин Стоянов по този текст на закона обаче е невъзможно, тъй като за него действа забраната за влошаване положението на подсъдимия. В мотивите си съдиите отбелязват, че решението на Апелативен съд – Бургас от март 2023 г., с което е изменена правната квалификация на деянието в по-леко наказуема, не е протестирано от прокурор. Касационната жалба от частния обвинител, с оплаквания за съществени нарушения на процесуалния и материалния закон и явна несправедливост на наложеното на подсъдимия Симеон Димитров наказание, не може да доведе до неблагоприятни промени по отношение на подсъдимия Костадин Стоянов, нито с приложение на закон за по-тежко наказуемо престъпление, за каквото е имало обвинение пред първия съд, нито с увеличаване на наказанието. При това положение подсъдимият Костадин Стоянов не може да бъде признат за виновен в извършването на престъпление по чл.199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.1 и т.2 от НК, въпреки че установените по делото факти сочат именно на такова престъпление - грабеж, придружен с опит за убийство, употреба на сила или заплашване. След като от доказателствата по делото се установяват основания на подсъдимия да му бъде търсена наказателна отговорност за по-тежкото престъпление, но съдът не може да ревизира неправилното квалифициране на деянието, то тази по-лека квалификация следва да бъде възпроизведена и във въззивното решение, с което престъпното поведение все пак ще бъде санкционирано и ще се реализира определена обществена и правна справедливост, се посочва в постановения съдебен акт.

С решението си Апелативен съд – Бургас изменя присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като преквалифицира, извършено от подсъдимия Костадин Стоянов деяние в престъпление по чл.199 ал.1, т.3, предл.2, вр.чл.198, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.18, ал.1, вр.чл.63, ал.1, т.2 от НК - (грабеж, придружен с тежка или средна повреда, употреба на сила или заплашване, извършен от непълнолетно лице). Съдът намалява размера на наказанието лишаване от свобода, наложено на подсъдимия от 6 на 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален „общ“ режим.

Съдът намалява наложеното на основание чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл.18, ал.1 и чл. 54 от НК (грабеж, придружен с опит за убийство, употреба на сила или заплашване) на подсъдимия Симеон Димитров наказание от 16 години „лишаване от свобода“ на 15 години „лишаване от свобода“.

В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!