Обратно към категорията

Заради птичия грип в хасковско, свикват Областната епизоотична комисия и в Ямбол

Добавено на: 27.04.2021 08:16
Снимки: архив
   

Заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол свиква днес в 10.30 часа областният управител Димитър Иванов, а причината е установяването на огнище на болестта "птичи грип" във ферма в хасковското село Криво поле с около 40 000 кокошки носачки.

От вчера в хасковско започна превантивно вземане на проби за птичи грип от всички по-големи ферми за отглеждане на птици в област Хасково. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев, цитиран от пресслужбата на администрацията, е информирал също така, че от вчера е започнало и евтаназирането по хуманен начин и загробването на заразените пернати. Определени са били 3-километрова предпазна зона, в която влизат с. Криво поле, с. Корен и с. Момино от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона, в която са разположени още 19 села: с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа в община Хасково, с. Славяново, с. Болярски извор в община Харманли и с. Малък извор, с. Голям извор, с. Долно Ботево, с. Кралево, с. Гледка, с. Стамболово, с. Царева поляна и с. Жълти бряг в община Стамболово.

Със заповед на Българска агенция безопасност на храните се изисква засилване превантивните мерки във всички области относно предотвратяване проникването на болестта Инфлуенца. В област Ямбол първите сигнали и превантивни мерки бяха приети още през месец декември 2020г. Забранено е отглеждането на домашни птици от всички видове на открито, забранени са и пазарите за птици.

Днес от 10.30 часа в Областна администрация-Ямбол ще заседава и Областен щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и аварии, а поводът е предстоящият пожароопасен сезон.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!