Обратно към категорията

Засилва се интересът към Фестивала на етносите, багрите и котленския килим в Котел

   

Засилва се интересът към Фестивала на етносите, багрите и котленския килим в Котел Засилва се интересът към Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Многократно е нараснал броят на желаещите да участват. Това каза в интервю за БТА кметът на община Котел Коста Каранашев.
Фестивалът ще се състои от 28 до 30 юни в парк "Изворите" край възрожденския град.

По думите на Каранашев участниците са толкова много, че има проблеми с настаняването им. Хотелите и къщите за гости били пълни още преди месец.
Около 15 000 души са посетили миналогодишното издание, като се очаква и тази година посещаемостта да е подобна, отбеляза кметът. Той припомни, че философията на Фестивала е да покаже мира и хармонията, в които живеят четирите етноса в общината. Т.нар. села на етносите ще представят за поредна година бита и културата на българи, роми, турци и каракачани. Тази година врати ще отвори и родопско село със своите обичаи, кулинария и бит.
Фестивалът съчетава занаяти, изложби, демонстрации, ритуали, кулинарни изкуства, танци, музика и изложение на ръчно изтъкани котленски килими, както и демонстрация на тъкане на прав стан и боядисване на вълна. Котленският килим отново ще бъде акцент в програмата. Ще има експозиция и на чипровски килими.
Откриването ще бъде на 28 юни от 19 ч. с концерт на НУФИ "Филип Кутев", Цветелина Христова и Деси Добрева. Гостите на града ще бъдат посрещнати с нова табела с надпис "Котел", която представлява възрожденска порта. Идеята е на кмета и е изработена от местен дърворезбар.
Вторият ден ще започне със Занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна. От 11 часа ще отворят врати импровизираните "Села на етносите", в които хора от български, турски, каракачански и ромски етноси демонстрират своите ритуали, традиции и обичаи. Свои изпълнения ще представят самодейни състави от гостуващи и местни читалища. През целия ден ще има концерти на рок група "Крос", ансамбъл "Българе", рок група "Сигнал" и др.
В рамките на фестивала ще се състои и Петата национална среща на лютиерите в България "Родолюбие".
В последния фестивален ден ще има образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, а закриването ще бъде от 14 часа.
За пръв път в тазгодишното издание ще има фермерски пазар, където своите продукти ще представят производители от цялата страна. Те ще бъдат натурални, като ще има ястия по автентични български рецепти от 18 век.
Всяка година се стараем да надграждаме, коментира кметът Коста Каранашев, продължаваме да обогатяваме фестивала и същевременно да следваме нашата цел - запазване и възраждане на българските традиции, популяризиране и съхраняване на занаятите си, стимулиране на интереса на младите.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!