Обратно към категорията

Засилват контрола по пазарите, заради забраната за продажба на живи птици (ВИДЕО)

Добавено на: 11.02.2021 11:02
   

Във всички общини да бъдат определени зони за загробване на птици при евентуално констатирани случаи на инфлуенца, са поискали от Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщи д-р Николай Милковски от Областната агенция по безопасност на храните на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Повод за нея бяха констатираните две огнища на инфлуенца в плевенското село Славяново, заради които бяха евтаназирани около 55 хиляди кокошки и 166 хиляди патици. В момента в ямболска област няма притеснение за това заболяване, но настъпването на застудяването, което прогнозират синоптиците, ще доведе до по-активен прелет на диви птици, коментираха ветеринарите.


20 500 носачки, 358 000 родители на бройлери, 16 500 патици и 2000 фазана се отглеждат във ферми в областта. 300 хиляди кокошеви и 1200 водоплаващи птици се отглеждат в домашни условия в ямболска област. Трудно е изпълнението на разпореждане те да се отглеждат само в затворени помещения, но поне стопаните трябва да не допускат излизането на птиците на улицата, коментира д-р Милковски. Ще се засили и контролът на пазарите, които от години не са разрешени за живи птици, но въпреки това са констатирани случаи на нарушения на забраните.

Само една от големите птицеферми в ямболска област има място за загробване при евентуално заболяване. Регионалната здравна инспекция е одобрила и само едно от предложените миналата година места от общините и то е в Ямбол, в местността „Зайчар“ по пътя за Сливен. Останалите предложени места са отхвърлени, заради високи подпочвени води или близост до вододайни зони, коментираха ветеринарите и предложиха въпросът да бъде обсъден на ниво Общински епизоотични комисии.

Превозът на живи птици на този етап не е забранен в област Ямбол, но той трябва да бъде извършван само при наличие на ветеринарен сертификат, за което ще следят и полицаите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!