Обратно към категорията

Жителите на „Златен рог“ пропищяха от системни нападения в изоставено училище

Добавено на: 11.10.2019 09:11
   

Жителите в к-с „Златен рог“-2 в Ямбол пропищяха, заради системни нападения от съмнителни лица в района на изоставената сграда на бившия техникум по автотранспорт на ул. „Мир“ 32. Общината 11 години отказва да поеме някаква отговорност за сигурността в района. А държавата все още се чуди какво да прави с двора и трите сгради, които са нейна собственост.

Имотът е с площ близо 6 декара, като общата площ на застроените в него 2 триетажни и 1 едноетажна сгради е 999 кв. м. Само 2 години, след като учениците излязоха от там, сградата беше тотално разбита от вандали.

След закриването на техникума по автотранспорт, там първоначално настаниха спортното училище, после гимназията по лека промишленост „Йорданка Николова“.

Учебната сграда се изпразни съвсем през 2008 г., когато гимназията по лека промишленост се сля с гимназията по химия. И съответно от нея изчезнаха дограма, метални решетки … всичко, що става за продан.

През 2010 г. обраслият в храсталаци и полуразрушен имот на ул. „Мир“ 32 беше предоставен на „Държавен фонд „Земеделие“ за нуждите на Разплащателна агенция – Ямбол. Оказа се, че фондът няма достатъчно пари да направи ремонта и се отказа от него.

На 1 февруари 2013 г. правото му на ползване беше прекратено, а 4 месеца по-късно Министерският съвет предостави имота за ползване на Министерството на вътрешните работи. Полицейско управление, обаче, там така и не беше направено. Пари за ремонт на порутените сгради не бяха отпуснати от държавата на Областната дирекция на МВР.

7 години по-късно, през януари т.г., по предложение на министъра на благоустройството, със свое решение Министерският съвет отне правото на ползване върху имота на МВР с мотив – „отпаднала необходимост“. А 9 месеца след това, на 26 септември т.г. с ново решение на правителството имотът бе обявен от публична в частна държавна собственост. Това означава, че вече би могло той да бъде обявен за продажба. Има ли кандидати, от правителственото решение не става ясно.

Но пък жителите на „Златен рог“ от 11 години отправят молби до общината поне дворът да бъде поддържан и да има осветление наоколо.

Пред 999 те разказаха, че неведнъж в този район са нападани не само възрастни жени, но и деца, което се потвърждава и от регистъра за наказателни дела на Районен съд-Ямбол. Пак от произнесените от съда присъди е видно и че полицаите неведнъж са задържали там лица с наркотици.

Към днешна дата сградите почти не се виждат от самоизраслите храсталаци в двора. А това е единственият пряк път от „Златен рог“-2 към железния мост до бившата баня в „Каргона“, през който ежедневно минават хора и деца на път за работа и училище.

В Ямбол има специално общинско предприятие, което трябва да се грижи за зелените територии. С парите на ямболските данъкоплатци то е оборудвано с достатъчно техника и работници, които и тези дни подменяха кокорчетата пред Бялата сграда в центъра.

Затова си задаваме въпросите:

1. Колко ли пари би изразходила от данъците, които събира общината от хората в к-с „Златен рог“, за това, че работниците на въпросното общинско предприятие ще окосят за няколко часа двора на изоставен държавен имот?

2. Защо всъщност плащаме данъци, след като ходим по разбити и тъмни улици, край обрасли с храсти съборетини, докато на центъра, пак с нашите пари, всеки сезон изкореняват цветята и садят нови?

Последната поръчка за доставка на цветя и фиданки на дървета за центъра и парка е за около 25 хиляди лева.

На външната фирма, с която общинската администрация подписа договор през август т.г. за поддържането на чистотата и озеленените територии, плащаме по 4,96 лв. за изрязване на храст и по 38,81 лв. на декар за косене и прибиране на трева.

Сигурни сме, че всеки от вас би могъл сам да си направи сметката колко би струвало почистването на 6-те декара в двора на бившето училище по автотранспорт.

Затова питаме!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Милка Костова 11.10.2019 18:06

Детството ми премина тук.Ужасно е да видиш училището в което си се научил да четеш и пишеш, да тъне в треволяци,порутено и зловещо.Жалко!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!