Обратно към категорията

Животновъди замърсяват цели села, община Болярово предприема мерки

Добавено на: 26.03.2020 09:54
   

По няколко сигнала срещу животновъди, които замърсяват села, реагира само в последния месец общинската администрация.

Най-фрапантният случай е със стадото говеда на Стоян Димитров в село Странджа. Ежедневно животните се движат безконтролно по улиците, не само замърсяват, но и има опасност да нападнат хора, притеснява се кметската наместничка Иванка Чалъмова.

С безотговорното отношение на Стоян Димитров от години са добре запознати не само в общинската администрация, но и в полицията, в Гранична полиция, ветеринарните власти. Това беше и повод кметът на общината Христо Христов на няколко пъти да потърси съдействието на прокуратурата, но и да свика преди извънредното положение спешно заседание между представители на всички институции, които би трябвало да оказват контрол в случая.

От 2016 г. срещу Стоян Димитров има редица преписки, сигнали до омбудсмана, до прокуратурата, водят се и няколко досъдебни производства, в това число и за закани срещу негови работници, стана ясно на тази среща. Представителите на ОбДХ д-р Вълков и юрисконсултът Георги Кулишев не отрекоха, че при тях също е имало редица сигнали срещу Стоян Димитров, но заявиха, че досега не са успели да докажат, че свободно скитащите животни са негови. А причината – липса на ушна марка на тези животни.

Със същия проблем се сблъскват и граничните полицаи. Което пък бе повод от Районно управление на полицията да предложат да направят и съвместни проверки на всички животни в село Странджа – кои са маркирани и кои не и съответно да бъдат наложени адекватни наказания на нарушителите. Защото до този момент на Димитров са налагани санкции по Наредбата на общината, той си плаща глобите, но продължава да не предприема съответните мерки.

С подобен проблем се сблъскват и в село Горска поляна. Местен жител внесе жалба с подписка по време на една от сесиите на Общинския съвет, заради кравите, които всеки ден минават през селото и тормозят хората. Сформираната от кмета на общината комисия потвърди, че стадата на Марийка Русева системно замърсяват улиците в южната част на селото с фекалии, а освен това разрушават частни огради и тъпчат градините на хората в селото.

Стадото на Велко Велков също неправомерно преминава през Горска поляна, за да стигне до пасището, се посочва още в протокола на комисията.

Определени са нови маршрути за стадата на Марийка Русева и на Велко Велков, дадени са и предписания за монтиране на електропастири, така, че да не се допуска навлизането на животни в частните дворове.

Пресцентър


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!