Обратно към категорията

Жътвата на слънчогледа в ямболско приключва

Добавено на: 05.09.2019 10:13
   

Жътвата на маслодайния слънчоглед в Ямболска област приключва, прибрани са близо 75 на сто от насажденията при среден добив 216 кг от декар. Тазгодишните добиви са по-ниски от миналата година.

Картината с постигнатите добиви е много пъстра в страната - там, където е валяло, стопаните прибират по 300 килограма от декар, а, където не са паднали дъждове - по 150 килограма. Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, вероятно средният добив от маслодайно семе за страната ще бъде около 200-220 килограма, съобщава БТА.

Костадинов коментира, че в България са засети доста площи с олеинови хибриди слънчоглед, изкупната цена за които достига около 600 лева за тон, колкото е била и през миналата година. Прогнозата е за ръст на цената, ако се отворят нови пазари за продукцията.

В минали години около 15-20 на сто от слънчогледовата реколта се изнасяше за Турция, където сега е въведено мито, поясни председателят на браншовата организация и добави, че очакванията са свързани с нови пазари за маслодайната култура в европейски страни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!