Обратно към категорията

Със зрелищен огнен спектакъл ще бъде открита реставрираната северна стена на Ямболската средновековна крепост в градския парк

Добавено на: 23.09.2023 07:41
   

На 23 септември, в 19:30 часа, ще бъде открита възстановената северна стена на Средновековната ямболска крепост, а малко след това ще може видите огнения спектакъл на „ЖАР ТЕАТЪР“! Укреплението, защитавало града векове наред е единственият оцелял до днес археологически паметник на територията на града от Средновековието, обявен неслучайно за културна ценност от национално значение.

Мим-формацията "ЖАР ТЕАТЪР" е посветила специално своята постановка "1373. Ода за защитниците на крепостта". Спектакълът пресъздава продължителната обсада на укреплението, съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Средновековната крепостна стена е обявена за паметник от национално значение. Десетилетия наред обаче бе обрасла в растителност и засипана с боклуци. Преди малко повече от година започна възстановяването й. В инициативата на Общината се включиха дарители със средства и десетки доброволци. Проектът за реставрация и консервация също е дарение - от архитект Милена Каменова.

Според историци Ямболската крепост е първата на Балканския полуостров, която оказва организирана и упорита съпротива на османските завоеватели. Превзета е след кръвопролитна обсада през 1373 г., когато в крепостта се разпространява епидемия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!