Обратно към категорията

Зрелостниците пишат по вариант 1 на матурата по български език и литература

Добавено на: 19.05.2023 07:02
Снимки: Министерство на образованието и науката
   

867 ученици от област Ямбол се очаква да се явят днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Те са със 119 повече спрямо миналата година. Сред тях обаче има неиздържали матурата от минали години.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература в област Ямбол се провежда в 18 училища, а квесторите ще са 260. Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитният вариант на матурата по български език и литература бе генериран в 5,45 часа днес в министерството на образованието и науката. За интерпретатитвното съчинение се падна тема номер 1.  

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част - 60 минути. 

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се проведе втората задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

За втората матура на предмет по избор заявления са подали 843 зрелостници от област Ямбол, като от тях 464 – за изпит по професионална квалификация. При зрелостниците с профилирана подготовка най-много са желаещите за изпит по английски език, следвани от тези, които са избрали география и биология.

За третата матура, която е по желание, са заявили участие 16 ученици.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!