Обратно към категорията

11 декември е Международният ден на планините

Добавено на: 11.12.2022 09:06
   

На 11 декември отбелязваме Международния ден на планините. Началото му е поставено през 2003 г. с решение на Общото събрание на ООН.

Основната идея е да се насочи вниманието на хората към важността на планините за живота на планетата, както и да се предприемат инициативи за тяхното опазване.

За кратко време инициативата повишава глобалната осведоменост за значението на планините, стимулира основаването на национални комитети в десетки  страни и подпомага създаването на Международно партньорство за устойчиво развитие на планинските региони, известно като Партньорство за планините, учредено в Йоханесбург.

В съвремието все повече хора започват да осъзнават, че планините са екосистеми, които имат глобално значение като източник на чиста вода. Между 60% и 80% от прясната вода идва именно от тях. Планините заемат близо 1/4 от повърхността на Земята и са дом на повече от 720 милиона души. В тях  се наблюдава и огромно биологично разнообразие.

В резултат от замърсяването на околната среда, населението в планинските райони все по-често се сблъсква със суша и глад. Увеличава се броят на свлачищата, наводненията и други стихийни бедствия. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!