Обратно към категорията

123 години от раждането на Райна Касабова

Добавено на: 01.07.2020 14:52
   

На 1 юли, но през далечната 1897г., в родния град на Васил Левски първата си глътка въздух поема и Райна Касабова. Тя е един от най-ярките български символи на храброст и героизъм. Едва на 15 годишна възраст тя взима участие в боен полет, нещо което в днешни дни изглежда немислимо.

На 30 октомври 1912г. над Одрин се издига самолет, пилотиран от подпоручик Стефан Калинов, а ролята на наблюдател е изпълнена именно от Райна Касабова. Времетраенето на полета е около 43 минути.

От самолета Райна хвърля позиви на турски и френски език с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин.

След приключението си младото момиче пише писмо до родителите си, което гласи: „С особен интерес следихме полетите на нашите смели авиатори. Те събуждаха у нас чувство на гордост. Стана така, че и аз се заразих от техния пример.“

По-късно, на 26 март 1913 година, Одрин пада. Все пак следите от войната оказват влияние на все още невръстната девойка и тя е принудена да лекува своите травми, причинени от тежките условия в лазарета.

През остатъка от своя живот тя така и не успява да създаде свое семейство и така на 71 години намира смъртта си в София. Нейният образ обаче ще стои дълго в нашите съзнания.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!