Обратно към категорията

30 пожарa горят на територията на страната

Добавено на: 10.08.2022 13:06
   

На територията на страната действат 30 пожара. В борбата срещу тях на място са 100 противопожарни автомобила, 281 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и повече от 85 служители на горски стопанства. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов до огнището край любимецкото село Йерусалимово. Всички те полагат усилия да се овладее ситуацията, каза Николов.

По негови думи три са проблемните в момента пожари - този в Хасковско, в Старозагорско и в община Средец. В пазарджишкото село Елшица стихията върви към овладяване.

Засега няма да се стигне до затваряне на АМ "Марица", защото огънят все още е далеч.

Край Йерусалимово вчера почти едновремемно пламнаха няколко пожара, което стана причина да бъде обявено бедствено положение в общините Харманили, Свиленград и Любимец.

Нов пожар обаче е избухнал край Пещера, където са насочени сили на службата. Междувременно пожар се е активирал и до хасковското село Брягово, информира директорът на областната пожарна в Хасково Николай Вълчев.

"Вчера е възникнал пожарът на държавен горски фонд на около 1000 дка недървопроизводителна площ, нискостеблени храсти, круши и подобни дървесни видове. Труден терен, скалист, непроходим", каза Михаил Михайлов, директор на ДГС - Свиленград.

"Ще продължим да работим днес през деня особено ще ни затрудни фактът и новите пожари, които ще възникнат днес, очаква се горещ и ветровит ден, така че предстои изпитание за екипите на място", каза ком. Николай Вълчев, директор на ОДПБЗН - Хасково.

Предпоставка за запалванията са високите температури, а в повече от 90 процента от случаите причината е човешката дейност, обобщи Николов. Той призова стопаните, особено в Югоизточна България, да прекратят в следващите два-три дни полската работа и предупреди, че в сухото и ветровито време за възникването на бедствие е достатъчна и една най-малка искра.

Гл. комисар Николов увери още, че ГДПБЗН активно работи по програми за обновяване на техниката на службата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!