Обратно към категорията

От 400 хил.лв. до 2 млн.лв. глоба е предвидена за мобилните оператори, ако таксуват обаждане до спешна помощ в роуминг

Добавено на: 11.05.2023 16:29
   

От 400 хил.лв. до 2 млн. лв. глоба е предвидена за мобилните оператори, ако таксуват обаждане до спешна помощ в роуминг. Това предвиждат приетите от служебния кабинет днес промени в Закона за електронните съобщения, които въвеждат санкции за нарушения на новия регламент за роуминга, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

При неспазване на новото изискване операторите да не прилагат цени на едро за обслужване на повиквания към спешна помощ в роуминг, глобата е до 2 млн.лв.

В случай че мобилните оператори не информират адекватно роуминг клиентите за начините за достъп до услугите за спешна помощ в посетената държава членка на Европейския съюз, ще трябва да платят санкция в размер от 10 000 до 100 000 лв.

С промените се предлага и въвеждане на уредба на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Специалисти по потребителски права съветват преди да се осъществят обаждания, да се изпратят кратки текстови съобщения или да се ползва интернет до или в държава от ЕС или от останалия свят, внимателно да се прочетат  условията за предоставяне на съответните услуги (роуминг/международни).

При необходимост е добре да се поискат допълнителни разяснения от консултантите на съответния телеком. При съмнения за неправилно начислени суми може да подадете жалба първо до телекома, а на следващ етап - към Комисията за регулиране на съобщенията, добавят от „Ние, потребителите“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!