Обратно към категорията

Актуално: БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

   

Актуално: БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

Българската агенция по храните не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Това каза на пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев.
 
Той посочи, че положението в Румъния е изключително тежко и страната от доста време е в бедствено положение. Ако се разболее прасе, човек сам се опитва да го лекува. Вирусът може светкавично да се разнесе в цялата страна, след като може да се пренесе от хората, поясни още Илиев.
 
От миналото лято до момента били регистрирани 35 случая на заболели диви прасета, 2 от които са засечени в задни дворове на домове. Сред засегнатите зони са общините близо до границата със северната ни съседка - Силистра, Плевен и Варна.
 
Проверява се случай на заболяване на диви свине в района на Плевен, но все още не е доказано. Експерти от БАБХ смятат, че ако ново прасе мине през заразената територия и то ще се зарази.
 
Според ветеринарния лекар Румен Караманов общо инвестираните средства в сектора са 4-5 млрд. лева, а над 50 000 души са ангажирани в него.
 
Статистиката сочи, че секторът бележи ръст от 850 000 прасета на милион и половина за последните години. Средното потребление в страната е над 3 млн.
 
Тази практика не се наблюдава в Западна Европа, освен в България и Румъния. Настояваме този, който иска да отглежда свине у дома си, да отговаря на критериите за регистрация на животновъден човек, подчерта Караманов.
 
Ако не се промени законодателството ни очакват още заразени огнища в страната, предупреди той.
 
 
Припомняме, че вчера ресорният министър Десислава Танева призова за повече стриктност при борбата с чумната епидемия по дивите свине. Тя успокои, че за здравето на хората няма опасност.
 
В Министерството на земеделието, храните и горите в понеделник предстои среща с областните управители в Северна България, БАБХ и директорите на горски предприятия.
 
Вече започна евтаназия на домашни свине в Плевенско, след като ден по-рано БАБХ потвърди второ огнище на болестта в село Жернов.

Източник: Актуално

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 н вълчев 07.07.2019 06:16

Безхаберието на БАБ Продължава! "Африканската чума" е ГРИП причинен от ВИРУС който не е опасен за хората и лесно се неутрализира с Ваксина! Смъртността на животните заразени с него също е ниска! Тези панически мероприятия причиняват големи Щети на животновъдството, а прилагането им причинява по-големи щети, от колкото ако не се прилага!Изглежда повишения брой животни притеснява БАБХ а не "Чумата", Пардон ГРИПА?


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!