Обратно към категорията

БНР: Десетки села остават без ток трети ден

Добавено на: 08.02.2020 10:49
   

Четири села в Ловешко вече трето денонощие са без ток, а екипите на електроразпределителното дружество продължават да отстраняват авариите.

В община Ловеч, където положението беше най-тежко, без ток са все още селата Хлебене, Соколово, Смочан и Босиня. В още няколко села обаче има отделни улици и абонати, които също нямат захранване, поясни кметът Корнелия Маринова.

"Казачево, Александрово, Дойренци, Радювене, Къкрина, Дренов. Не е нормално нито един човек да няма ток, това е проблем".

Маринова допълни, че вече е възстановено водоподаването във всички села в общината с изключение на село Прелом, където е осигурена водоноска.

Бойко Чавдаров от ЧЕЗ разпределение допълни, че без ток са и пет села в община Угърчин.

"Локализирани са участъци в трудно достъпни планински райони. Екипите са насочени там, а и ще направим всичко възможно в рамките на няколко часа да възстановим захранването и в тези населени места. В Тетевен и Троян всички населени места са с възстановено електрозахранване. Има единични сигнали, по които работят аварийни екипи на място. Екипите ни ще бъдат на терен, докато не възстановим електрозахранването и на последния абонат в най-онтдалечената точка.

В област Велико Търново трети ден без електричество напълно или частично са 28 населени места, в общините Елена и Павликени.

Отстранени са авариите по далекопроводите, екипите на енерго дружеството вече работят по мрежата ниско напрежение. Уверенията са, че днес и утре електрозахранването ще бъде възстановено, заяви кметът на община Павликени Емануил Манолов, където частично без ток са 8 населени места, а в две от селата изобщо няма електричество:

„Съответно няма и вода, защото няма електричество за помпите. Мисля, че днес и утре ще се оправи всичко. Екипите на енергото работят. Нямаме бедстващи хора, социалният патронаж обикаля и ги наглежда, кметовете ги наглеждат“.

В 18 високопланински махали в община Елена също трето денонощие има проблеми с електрозахранването.

Пътищата в областта са почистени и проходими.

В Плевенска област все още има селища без електрозахранване. Кметове настояват за по-добра организация от страна на ЧЕЗ за справяне с авариите.

Само едно населено място в община Плевен няма ток, това е село Беглеж, но то се захранва от Ловеч. Без ток и телефон са две села в община Левски.

Кметът Любка Александрова.

"Конкретно Пежерово и Божулука. Има частични невъзстановени връзки на отделни абонати в Обнова и причините са  още невъзстановените далекопроводи между Пето кладенци и Пежарево. Продължава да няма никаква мобилна връзка с кметствата Пежерово и Божулка, която според мен вече не е проблем само на ЧЕЗ, а на мобилните оператори".

Четвърто денонощие тази села са без  ток.

"Организацията на управлението на ЧЕЗ, това е проблемът. При желание от тяхна страна и добра оценка биха могли да препратят екипи в районите тука, за да може да се работи по-бързо и по-интензивно, проблемите са навсякъде".

В община Брацигово остава в сила частичното бедствено положение.

Все още остават откъснати курортните селища "Атолука" и "Розовски вриз". За осигуряване на достъпа до тях беше осигурена тежка верижна техника-роторен снегорин и 25 тонов булдозер.

Кметът на община Брацигово Надежда Казакова каза още:

"Пристигна тежката техника на "Асарел-Медет", тръгват нагоре. Днес трябва да стигнем до "Атолука" и "Розовски вриз", за да видим как ще вървят нещата. Няма засега бедстващи хора. Продължава разчистването на двуметровите преспи в Равногор, които затрудняват движението в селото. Възрастните хора са снабдени с лекарства и храни от първа необходимост".

От електроразпределителното дружество ЧЕЗ уверяват, че до 13 ч. се очаква да бъде възстановено електроснабдяването в селищата в общините Плевен, Белене, Пордим, Бяла Слатина, Мездра, Роман, Правец и Своге.

До 9 и 30 ч. се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Елин Пелин.

Заради зимната обстановка достъпа на автомобили днес до Витоша ще бъде разрешен само с вериги. От пресцентъра на Столичната община съобщават, че фирмите, ангажирани със снего почистването, опесъчават пътя към Драгалевци, към хижа "Алеко", Бояна и Златните мостове. Препоръчва се на туристите да използват градския транспорт до планината.

До 4.30 тази сутрин продължи почистването от снега на населените места по Южната дъга в София. Няма бедстващи в софийските села, които са разположени в подножието на Витоша.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!