Обратно към категорията

Бум на варицела в страната, ваксината е препоръчителна

Добавено на: 14.01.2020 10:46
   

Бум на варицела в страната отчитат здравните инспектори за първите дни от новата година. Една от най-разпространените шарки за броени дни вече е покосила над 2400 души, като само за последната седмица те са 1 313. Отчетени са обаче значителни разлики в честотата и разпространението на болестта по градове. В столицата регистрираните случаи са 801, а сред засегнатите са вече всички области страната. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, в Ямбол болните засега са само 3-ма от последната седмица, в Сливен са 8.

До периоди като този, в който се отчита значително по-висока заболеваемост от варицела, се стига след като се натрупа един голям контингент от деца, които не са преболедували въпросната шарка, допълва главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Освен това сме в сезона, в който по принцип тези инфекции достигат своя връх. Варицелата се предава лесно, и то по въздушно-капков път, поради което децата се срещат с нея масово в най-ранните детски години. Варицелата не е смъртоносна. Като деца обаче можем да я преболедуваме много по-лесно, отколкото ако ни покоси като възрастни.

Според новия имунизационен календар, който влезе в сила от началото на тази година, ваксината срещу варицела става препоръчителна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в имунизационния календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 000 души и при 0,5% има усложнения. Това е немалък брой на деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът.

С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Предвидено е що е намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози.

При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!